Regen en regendruppels fotograferen
- Aan 3 november 2012
- Door admin
- In Artikel
- 0
Houd je ook zo van regen? De meeste mensen zullen niet instemmend antwoorden op deze vraag. Maar een regenbui kan ook juist iets heel esthetisch hebben en allerlei gevoelens opwekken; van somberheid tot nostalgie en van razernij tot frisheid. Veel fotografen laten zich graag inspireren door het weer en weten onder de meest barre weersomstandigheden de mooiste plaatjes te schieten. Aangezien het in ons landje veel regent, is het een goed idee om hiermee als fotograaf eens te experimenteren.
Hoe fotografeer ik stromende regen?
Stromende regen vastleggen op een foto is niet gemakkelijk. Om scherpte in je foto te krijgen dien je onder deze omstandigheden een langere sluitertijd in te stellen. Maar hoe lang moet die sluitertijd precies zijn? Daar kunnen we geen standaard antwoord op geven, omdat iedere regenbui anders is. Het hangt van de grootte en het gewicht van de regendruppels af hoe snel de regen valt. Je zult moeten experimenteren met wat de meest ideale sluitertijd is voor de regenbui die je wilt fotograferen. Hoe meer je oefent, hoe sneller je hier oog voor zult krijgen. Bij een te korte sluitertijd zul je de regen nauwelijks kunnen waarnemen op de foto. Stel je de sluitertijd te lang in, dan zul je een grijze waas krijgen en mogelijk bewegingsonscherpte. De bewegingsonscherpte kun je voorkomen door vanaf een statief te werken. Je hebt de juiste sluitertijd gevonden als je op de foto de regen duidelijk ziet vallen in de vorm van korte streepjes.
Hoe fotografeer ik regendruppels?
Iedereen heeft vast weleens een foto gezien met een close-up van een regendruppel, bijvoorbeeld van een regendruppel op een grassprietje of een regendruppel die op een bloemblad kleeft; dit geeft een prachtige aanblik. Maar hoe krijg je dit als fotograaf voor elkaar. Op de eerste plaats moet je zo ver mogelijk inzoomen. Om vervolgens de regendruppel naar de voorgrond te halen stel je een groter diafragma in; de achtergrond zal hierdoor enigszins vervagen. Voor het maken van dit soort foto’s is ook een 50 mm portretlens zeer geschikt. Hiermee kun je foto’s van dichtbij gemakkelijker scherp krijgen.
Praktische tips
Hoewel het misschien erg verleidelijk is, kun je foto’s van een regenbui beter niet vanachter het vensterglas maken. Het raam zal ervoor zorgen dat je foto niet goed scherp is en de flits kan weerspiegelen in het glas. Ga je de regen in, dan betekent dit wel dat je maatregelen moet nemen om je camera tegen het water te beschermen. Een beetje motregen kan geen kwaad, maar een fikse regenbui die direct op je camera valt, kan veel schade aanrichten. Het beste is als iemand je zou kunnen assisteren door een paraplu boven jou en je camera te houden. Je kunt je camera ook in een plastic zak stoppen met een gat voor de lens. Wil je het helemaal professioneel aanpakken, schaf dan een speciale regenhoes voor je fotocamera aan. Een ander goed idee is dat je tevens een zonnekap op de lens plaatst, zodat het water niet direct op de lens valt. Na afloop is het belangrijk dat je de lens, de geheugenkaart en de batterij uit je camera haalt en op kamertemperatuur te drogen legt.