Tips voor het fotograferen van gebouwen
- Aan 5 februari 2013
- Door admin
- In Artikel
- 0
Wie neemt er tijdens de vakantie in een vreemde stad geen kiekjes van mooie gebouwen of monumenten? Het is een mooie herinnering en geeft vaak die unieke sfeer van een stad weer. Het is echter geen gemakkelijke klus om een goede foto van een gebouw te maken. Architectuur fotografie is niet voor niets een specialiteit binnen het fotografie vak. Lees hier meer over deze specialiteit en hoe je met een paar eenvoudige tips en adviezen meer kunt halen uit je architectuur foto’s.
Professionele architectuur fotografie
Professionele architectuur fotografen knippen niet zomaar even een plaatje van een gebouw en het is gebeurd. Nee, aan het maken van een dergelijke foto gaat een flinke voorbereiding vooraf. De crème de la crème van de architectuur fotografen hebben soms een kraan of zelfs een helikopter tot hun beschikking voor het maken van de perfecte foto. Die mogelijkheden liggen misschien niet binnen jouw bereik, maar we kunnen je wel op weg helpen door je te wijzen op veel voorkomende problemen en door het geven van enkele belangrijke adviezen voor het perfectioneren van jouw werk op het gebied van architectuur fotografie.
Vertekening van het beeld
Een van de meest voorkomende problemen waarmee je te kampen krijgt bij het fotograferen van gebouwen is een vertekening van het beeld door de lens. Een lens moet aan heel veel eisen voldoen. Een lens moet onder andere een goede lichtsterkte en een goede kleurweergave hebben en de lens moet scherp te stellen zijn. Om aan al deze eisen zo goed mogelijk te voldoen zijn er soms compromissen nodig en dat kan zich uiten in een ietwat vertekend beeld. Omdat gebouwen meestal uit veel rechte lijnen en hoeken bestaan valt een kleine vertekening al direct op. Om zo min mogelijk vertekening te krijgen heb je een grote beeldhoek nodig. Hiervoor gebruik je bij voorkeur een technische camera met een supergroothoek-objectief. Beschik je over een spiegelreflex camera dan kun je een retrofocuslens gebruiken. Dit zijn echter beide dure oplossingen. Een goedkopere oplossing is het nemen van de foto met een digitale camera. Vervolgens bewerk je de foto na met een digitaal bewerkingsprogramma om de vertekening enigszins te corrigeren door stukjes weg te snijden.
Vergeet niet om een verhaal te vertellen
Foto’s van gebouwen en monumenten kunnen al snel te statig en te weinig zeggend overkomen. Het is ook voor een architectuur fotograaf belangrijk om een verhaal te vertellen via een foto. Dit kun je op allerlei manieren realiseren, bijvoorbeeld door goed te letten op de belichting. Door op het juiste moment van de dag een foto van een bepaald gebouw te nemen kun je door middel van de manier waarop het zonlicht op het gebouw valt ergens de nadruk op leggen. Misschien wordt het gebouw in de avond wel prachtig verlicht en levert dit je de beste foto op? Je kunt een foto van een gebouw ook levendiger maken door te zorgen voor mensen in je foto. Het is ook altijd een goed idee om naar bepaalde terugkerende patronen te zoeken of naar opvallende details van een gebouw. In veel gevallen zegt een foto van een detail van een gebouw meer dan een foto van de hele constructie. Het werkt ook vaak goed door gebruik te maken van eventuele doorkijkjes of open deuren of poorten.