Een dagje natuurfotografie voorbereiden

Natuurfotografie is een zeer geliefde tak binnen de fotografie. Wie trekt er niet graag op uit in een mooi landschap? Probeer het ook eens uit. Het is wel van belang dat je je goed voorbereid op een dagje natuurfotografie voor het beste resultaat. Daarvoor ben je hier op de juiste plek. We geven je ook nog enkele goede tips om het beste uit je natuurfoto’s te halen.

Waar ga je fotograferen?
Voor de mooiste natuurfoto’s hoef je niet af te reizen naar verre oorden. Er zijn ook bij jou in de buurt vast prachtige natuurrijke plekken die je goede mogelijkheden bieden voor het maken van natuurfoto’s. Speur het internet af naar natuurgebieden in de buurt en verdiep je in de flora en fauna die hier te vinden zijn. Hoe meer je over een gebied weet, hoe gemakkelijker het is om ter plaatse de juiste plek te vinden en de juiste kansen te benutten om mooie foto’s te maken. Op de website van de vereniging Natuurpunt vind je een overzicht van natuurgebieden in Vlaanderen. Een andere handige website is de website van het Agentschap Natuur en Bos. Je kunt ook de hulp inschakelen van Google Earth om een goede plek te vinden om te fotograferen.

Aandacht voor de licht- en weersomstandigheden
Wanneer je je sessie natuurfotografie goed wilt voorbereiden dien je ook aandacht te hebben voor de licht- en weersomstandigheden. Op welk moment van de dag wil je het liefst fotograferen; bij zonsopkomst of juist bij zonsondergang? Deze twee momenten hebben vaak de voorkeur, omdat ze zachtere en sfeervollere lichtomstandigheden bieden. Zoek op internet op wat de exacte tijden zijn van de zonsopkomst of -ondergang op de dag dat je gaat fotograferen. Houd ook de weersberichten in de gaten; als jij foto’s wilt maken bij zonnig weer, maar de verwachting is stromende regen, dan kun je beter een andere dag plannen.

Geduld en respect voor de natuur
Natuurfotografen dienen over een flinke portie geduld te beschikken. In een fotostudio kun je alle omstandigheden naar je hand zetten, in de natuur lukt dat niet. Heb je een mooi plekje gevonden om te fotografen, dan blijkt misschien dat het licht niet optimaal is. Verschijnt er een mooi dier voor je lens, dan wil hij niet de juiste richting in kijken of stil blijven staan. Het enige wat je kunt doen is wachten op het juiste moment; dat vraagt oefening en ervaring. Heb respect voor de natuur, wil het vandaag niet lukken, dan is het soms beter om op een ander moment terug te komen.

Tips voor het maken van scherpe natuurfoto’s
Wanneer je de natuur in trekt, is het verleidelijk om alleen een kleine, lichte camera mee te nemen, zodat je niet veel hoeft te sjouwen. Toch is een zwaardere camera aan te raden, omdat deze beter in de hand ligt, waardoor je minder last hebt van bewogen foto’s. Nog beter is om vanaf een statief te fotograferen. Fotografeer je toch uit de hand, zorg dan dat je stabiel staat in een gemakkelijke houding. Stel verder je sluitertijd sneller in dan de brandpuntsafstand. Je kunt ook lenzen met een beeldstabilisator gebruiken om bewegingsonscherpte zo veel mogelijk te voorkomen.

Comments

comments

© Copyright Fotografie Academie