Tips voor het maken van strandfoto’s
- Aan 25 april 2014
- Door admin
- In Artikel
- 0
Het zonnetje laat zich steeds vaker zien, dit biedt ideale gelegenheden om er lekker op uit te trekken met je camera. Een geliefde plek voor veel fotografen is het strand. Hier tref je prachtige omstandigheden aan om foto’s te maken. Maar je dient wel met een aantal belangrijke zaken rekening te houden, anders kan een dagje fotograferen op het strand verkeerd uitpakken.
Pas op met harde wind
Je dure fotoapparatuur meenemen naar het strand betekent dat je goed moet opletten met rondwaaiend zand. Een goed afsluitbare cameratas is onontbeerlijk. Kies bij voorkeur een dag dat er niet te veel wind staat. Wanneer je een zoomobjectief gebruikt kan het zand door de wind in het zoommechanisme terechtkomen. Let er ook op dat de zandkorrels je lens niet beschadigen. We raden je aan om een UV-filter te gebruiken. Hiermee sla je twee vliegen in één klap: deze filter reduceert het ultraviolet licht en beschermt tevens je lens.
Zon en zeewater
Pas ook op met felle zon. Wanneer je je camera onbeschermd in de felle zon laat liggen kan de camera zoveel warmte absorberen dat er vervormingen ontstaan. Vooral camera’s met een zwarte behuizing zijn hier gevoelig voor. Als fotograaf ben je altijd op zoek naar een bijzondere invalshoek. Wanneer je naar het strand gaat, kan het verleidelijk zijn om vanuit het water te fotograferen. Neem echter niet het risico om je digitale spiegelreflexcamera mee het water in te nemen. Gebruik hiervoor beter een waterbestendige compactcamera. Er bestaan ook camera’s waarmee je onderwater kunt fotograferen.
Felle zon en onderbelichte foto’s
Op een zonnige dag kan de lichtmeter van je digitale spiegelreflexcamera problemen geven met als gevolg dat je foto’s onderbelicht raken. Om dit te voorkomen stel je belichtingscompensatie in. Gebruik je een compactcamera, zet deze dan in de automatische stand voor strand en sneeuw. Je kunt ook met een lichtmeter werken. Om de belichting met behulp van een lichtmeter correct in te stellen richt je de lichtmeter op een object dat niet te fel wordt belicht. Een accessoire die je niet mag vergeten op het strand is een zonnekap. Hiermee voorkom je storende glinsteringen in je foto’s. Een andere goede tip is het gebruik van een polarisatiefilter. Deze maakt de lucht diep blauw en de wolken mooi wit. Ook heb je met een polarisatiefilter minder last van reflecties van het zeewater.
Overige tips
Tot slot nog wat extra tips voor je fotosessie op het strand. Let erop dat je de horizon recht houdt in je foto, tenzij je er bewust voor kiest om dit juist niet te doen. Verder kun je de horizon beter niet exact in het midden van je foto laten vallen. Mooier is als de horizon er iets onder of boven valt. Vermijd fotograferen rond het middaguur. Kies liever voor een moment vroeg in de ochtend of beter nog laat in de middag. Je foto’s krijgen door de laagstaande zon een warmere uitstraling en misschien lukt het je om een mooie gouden gloed over je foto’s te krijgen.