Fotografie tips: toepassen van vignettering

Het is jouw taak als fotograaf om het oog van de toeschouwer naar het onderwerp in de foto te leiden, zodat je foto een diepere indruk maakt. Er bestaan allerlei technieken en trucjes om dat voor elkaar te krijgen. Tijdens de Cursus Fotografie van de Fotografie Academie leer je veel technieken en trucs die je helpen om onder alle omstandigheden de mooiste foto’s te kunnen afleveren. We zullen hier alvast een van die trucs onder de aandacht brengen; het toepassen van vignettering in digitale foto’s.

Wat is vignettering?
Het woord vignette werd voorheen gebruikt voor een sierrand rond een tekst, maar tegenwoordig gebruiken we dit woord ook voor foto’s waarvan het midden helder is, maar waarbij er een verdonkering aan de randen is te zien. Dit effect kan veroorzaakt worden door de manier waarop de lens is ontworpen, maar er kunnen ook natuurlijke of mechanische invloeden aan ten grondslag liggen. Aan de ene kant letten veel professionele fotografen er bij het aanschaffen van lenzen op dat het vignette-effect zo minimaal mogelijk is, terwijl het vaak in de nabewerking juist als effect wordt toegevoegd om het onderwerp in de foto meer nadruk te geven.

Hoe werkt vignettering als artistiek effect?
Het is een feit dat ons oog wordt aangetrokken door de lichtste delen van een foto. Wanneer je als fotograaf je onderwerp in het midden van de foto extra wil benadrukken, kun je ervoor zorgen dat dit gedeelte lichter lijkt door simpelweg de randen donkerder te maken. Je zet het onderwerp hierdoor als het ware in een spotlight. Het lijkt alsof het onderwerp nu nog meer op de voorgrond staat. De achtergrond en andere onderdelen in de foto trekken veel minder de aandacht.

Hoe kun je vignettering toepassen?
Je kunt vignettering op verschillende manieren toepassen, bijvoorbeeld met behulp van speciale camera’s en lenzen. Goed nieuws is dat dit niet duur hoeft te zijn. Vooral de klassieke Holga camera’s en de jaren ’60 stijl Diana camera’s zijn geschikt voor het maken van foto’s met vignettering. Dit zijn goedkope camera’s, maar als moderne fotograaf zul je echter veel mooiere resultaten krijgen door vignettering toe te passen met behulp van nabewerkingssoftware. Je moet bij vignettering opletten dat je niet overdrijft. Wanneer je vignettering subtiel toepast zullen veel mensen het niet eens opmerken, terwijl je wel het gewenste effect krijgt.

Vignettering met Adobe Lightroom of Photoshop
Lightroom en Photoshop zijn beide nabewerkingsprogramma’s van Adobe waarin het mogelijk is om vignettering toe te passen. In Lightroom vind je in het ‘Develop menu’ een optie om een vignette toe te passen. Via de ‘Amount-slider’ kun je het effect sterker maken. Is het effect te sterk, dan kun je met de ‘Midpoint-slider’ het effect afzwakken, zodat je vooral een spotlight effect krijgt. In Photoshop vind je de vignettering functie in de ‘Distort > Lens Correction’ instelling. Het werkt vergelijkbaar als in Lightroom.

Alles weten over fotografie?
Zou je graag professioneel aan de slag willen met fotografie? Zou je graag alle geheimen van het vak van fotograaf willen doorgronden? Schrijf je dan hier in voor de Opleiding Fotografie van de Fotografie Academie!

Comments

comments

© Copyright Fotografie Academie