Ben jij een geboren fotograaf?

Voor het vak van fotograaf geboren zijn, is één ding. Maar er ook daadwerkelijk in slagen om er een succesvolle professionele carrière van te maken, is iets heel anders. Ook steeds meer mensen beschikken over een professionele fotocamera, maar ook dat maakt hen niet meteen tot een professionele fotograaf met goede uitzichten op een geslaagde carrière. Maar wat dat wel?

Passie en creativiteit
Voor welk vak je ook kiest, een eerste vereiste voor een succesvolle carrière is passie. Het is belangrijk dat je van nature geïnteresseerd bent in het vak dat je kiest. Greep je als kind al graag naar het fototoestel? Was je op de middelbare school altijd degene die de kiekjes maakte op het schoolfeest? Of schepte je er voldoening in om zomaar met je fototoestel eropuit te trekken op zoek naar de mooiste plaatjes? Dan is het heel goed mogelijk dat je voor het vak geboren bent.

Vergaande kennis van techniek
Iedereen kan een fotocamera oppakken, het apparaat aanzetten en plaatjes schieten. Maar weet je ook hoe het toestel in elkaar zit, hoe het exact werkt en wat de verschillende standen precies voor veranderingen in het beeld teweegbrengen? Om een goede fotograaf te worden is het onmisbaar dat je helemaal thuis bent in camera- en fototechnieken. Je weet alles over zaken als sluitertijd, scherptediepte en het diafragma. Deze vergaande kennis van de techniek helpt je straks om je creatieve ideeën perfect in de praktijk te brengen.

Vakopleiding tot fotograaf
Een gedegen vakopleiding tot fotograaf is altijd een goede opstap naar een succesvolle loopbaan. Binnen een opleiding fotografie, zoals je die o.a. bij de Fotografie Academie kunt volgen, wordt er naar het juiste evenwicht gezocht tussen het beheersen van de technieken en het ontwikkelen van je creatieve talenten. Alleen op deze manier zul je je van andere fotografen kunnen onderscheiden. Maar ook buiten de schoolmuren zul je je blijven moeten ontwikkelen. Het is belangrijk dat je steeds beter je eigen stijl of point of view gaat definiëren.

Ontwikkel je eigen point of view
Alleen fotografen die steeds weer hun eigen stempel op hun werk weten te drukken zullen erin slagen om een succesvolle carrière als fotograaf op te zetten. Hieronder enkele aandachtspunten die je op weg kunnen helpen:

  • Waarom wil je foto’s maken?
    Dit blijkt voor veel fotografen geen gemakkelijk vraag te zijn. Onderzoek wat voor jou de belangrijkste motieven zijn om als fotograaf te werken.
  • Regels negeren
    Laat alle regels eens varen en vergeet even de betaalde fotografieklussen die je regelmatig moet uitvoeren om rond te kunnen komen. Ga bij jezelf na; met welk fototoestel werk ik het liefste? Wat vind ik het leukste om te fotograferen? Wat trekt mijn aandacht?
  • Eropuit en fotograferen maar!
    Trek er vervolgens gewoon opuit. Waar valt je oog op? Ga dit fotograferen en experimenteer ermee.
  • Reflectie
    Ontdek door middel van continue reflectie op je werk waar je echt goed in bent en wat je echt leuk vindt om te doen. Ga analytisch te werk en onderzoek of je terugkerende thema’s of perspectieven in je werk kunt ontdekken.

Comments

comments

© Copyright Fotografie Academie