De belangrijkste lenzen voor je fotocamera

Als beginnend fotograaf is het lastig om wegwijs te worden uit alle soorten lenzen die er zijn. Er bestaat op dit vlak een belangrijk verschil tussen spiegelreflexcamera’s en compactcamera’s. Een compactcamera heeft namelijk een vaste lens. Je kunt hooguit een voorzetlens gebruiken voor een bepaald effect. Bij spiegelreflexcamera’s kun je de lens gemakkelijk verwisselen. We zullen hier ingaan op de belangrijkste lenzen voor spiegelreflexcamera’s en de effecten die je ermee kunt bereiken.

Verschil tussen zoom- en primelenzen
Op de eerste plaats is er een verschil tussen zoom- en primelenzen. Met zoomlenzen kun je in- en uitzoomen, terwijl primelenzen een vaste brandpuntsafstand hebben. Een primelens limiteert je enigszins in het gebruik, toch zijn ze geliefd onder professionele fotografen omdat de kwaliteit vaak beter is. Dat komt omdat de lens minder bewegende delen bevat, zeer lichtsterk is en geoptimaliseerd is voor één bepaald brandpunt. Zoomlenzen zijn praktischer wanneer het nodig is dat je snel de compositie moet kunnen veranderen door in of uit te zoomen.

In elke cameratas een standaard 50 mm lens
Een lens die niet mag ontbreken in de cameratas van een fotograaf is de standaard 50 mm lens. Het beeld dat je met deze lens maakt, komt min of meer overeen met het menselijk oog. Het voordeel van dit objectief is dat het zeer lichtsterk is. Dit houdt in dat het een groot maximaal diafragma heeft, meestal f/1.8. Je zult met deze lens in situaties met weinig licht toch nog goede foto’s kunnen maken, zonder te flitsen en met een lage sluitertijd. Verder geeft een 50 mm lens ook een mooie scherptediepte. De 50 mm lens is relatief goedkoop. Er zijn goede 50 mm lenzen verkrijgbaar voor circa €100.

Groothoeklenzen: ideaal voor landschapsfotografie
Het belangrijkste kenmerk van een groothoeklens is dat je veel van de omgeving op de foto krijgt. Alles onder de 28mm valt onder de noemer groothoeklens. Een groothoeklens zorgt ervoor dat alles wat ver weg is op de foto kleiner lijkt, terwijl alles wat dichtbij is juist veel groter lijkt. Verder geldt hoe groter de hoek van een groothoeklens, hoe groter de scherptediepte. Dit betekent dat je met een groothoeklens van 10mm bijna niet meer scherp hoeft te stellen, omdat bijna alles in beeld scherp is. Groothoeklenzen zijn daarom erg in trek bij landschapsfotografen.

Telelenzen: dichtbij halen wat ver weg is
Een telelens gebruik je om onderwerpen die ver weg zijn dichterbij te halen. Vanaf 100mm spreken we van een telelens. Er zijn zelfs telelenzen van 1200mm. Dit zijn hele grote lenzen en ze worden vooral gebruikt door natuurfotografen. Deze lenzen bieden uitkomst bij het fotograferen van wilde en schuwe dieren. De minder extreme telelenzen worden vaak gebruikt door persfotografen, bijvoorbeeld om een bepaald persoon op afstand te fotograferen of om tijdens een evenement iemand te fotograferen zonder daarbij andere mensen te hinderen. Telelenzen bieden een kleine scherptediepte, oftewel je kunt een onderwerp gemakkelijk losmaken van de achtergrond. Je hebt het onderwerp dan scherp in beeld, maar de achtergrond is onscherp. Wel dien je een korte sluitertijd in te stellen of een statief te gebruiken, omdat bewegingen snel zichtbaar zijn.

Comments

comments

© Copyright Fotografie Academie