Hoe belangrijk is visagie bij professionele fotografie?

Met de geavanceerde technologie van tegenwoordig is heel veel mogelijk. Is het daarom nog wel nodig om bij professionele fotografie een visagiste in te schakelen? We hebben toch beeldbewerkingsprogramma’s als Photoshop? Met Photoshop is heel veel mogelijk, maar toch blijft het werk van een visagiste bij het maken van professionele foto’s onmisbaar.

Schoenmaker blijf bij je leest
Als fotograaf heb je oog voor hoe je de mooiste foto’s kunt maken, je bent waarschijnlijk geen specialist in het vakkundig aanbrengen van make-up. Terwijl je je als fotograaf bezighoudt met onderwerpen als de juiste belichting, scherptediepte, diafragma, sluitertijd en compositie, houdt een visagiste zich bezig met hele andere details die anders mogelijk de schoonheid van de foto kunnen aantasten. Denk aan details als borstelige wenkbrauwen, wallen onder de ogen, oneffenheden van de huid, een glimmende huid, slordig aangebrachte eyeliner etc.

De rol van een visagiste
Hoe groot de rol van een visagiste is bij een photoshoot is afhankelijk van de soort foto’s die er worden gemaakt. In het geval van normale portretfoto’s is het werk van een visagiste minimaal. Bij portretfoto’s gaat het meestal om het aanbrengen van neutrale make-up die de natuurlijke schoonheid van de persoon die wordt gefotografeerd versterkt. Hoeveel make-up er wordt gebruikt hangt ook af van het onderwerp. Wanneer er portretfoto’s worden gemaakt van ruige bouwvakkers hoeft een visagiste niet alle oneffenheden weg te werken. Gaat het om een modeshoot dan is de rol van de visagiste veel prominenter. Het slagen van de foto is hierbij grotendeels afhankelijk van het werk van de visagiste.

Oneffenheden en glimmende huid
Bij portretfotografie houdt een visagiste zich vooral bezig met het wegwerken van oneffenheden als wallen, vlekjes of puistjes in het gezicht om een egale huid te krijgen. De visagiste gebruikt hiervoor een concealer en een foundation. Een ander belangrijk aandachtspunt is het wegwerken van een glimmende huid. Een glimmende huid geeft vaak een storend effect op de foto. Bij kale mannen is het daarom vaak nodig om het hele hoofd te poederen.

Schaduwen en highlights
Op sommige gebieden is het werk van een visagiste te vergelijken met het werk van een fotograaf. Na het aanbrengen van de basismake-up (concealer en foundation) gaat de visagiste aan de slag met het creëren van schaduwen en highligts. Dit komt overeen met wat een fotograaf doet bij het instellen van de belichting. Een visagiste kan bijvoorbeeld door schaduwen te creëren in de arcadeboog (de rand van het bot van de oogkas) de ogen meer nadruk geven. Om de jukbeenderen te accentueren kan een visagiste hier highlight poeder op aanbrengen om dit gedeelte van het gezicht juist lichter te maken.

Visagie onmisbaar bij professionele photoshoot
Omdat je als fotograaf geen make-up deskundige bent, zul je met Photoshop misschien wel wat storende aspecten in de foto weg kunnen werken, maar het is erg lastig om met Photoshop de deskundig aangebrachte make-up van een professionele visagiste te evenaren. Je mist hiervoor de nodige kennis, inzicht en vaardigheden. Visagie zal daarom zeker niet overbodig worden binnen de wereld van de professionele fotografie. Sowieso geldt: hoe beter de opname, hoe minder correctiewerk achteraf.

Comments

comments

© Copyright Fotografie Academie