Hoe fotografeer je vuurwerk?

De feestdagen geven veel aanleiding om eropuit te gaan met je camera. Niet alleen de kerstdagen, maar ook de jaarwisseling is leuk om in beeld te brengen. Heb je er al eens aan gedacht om mooie vuurwerkfoto’s te maken? In plaats van dat je je waagt aan het afschieten van vuurwerk, kun je beter de mooiste vuurwerkfoto’s schieten! Dit brengt allerlei interessante uitdagingen met zich mee. Je leert om je fotografievaardigheden te verfijnen. We geven je hier enkele tips voor de beste vuurwerkfoto’s.

Aandacht voor locatie en omgeving
Ben je bekend met de omgeving, dan kun je mogelijk inschatten waar het nieuwjaarsvuurwerk zal plaatsvinden. Zoek een veilige plek om je camera op te stellen en zorg dat je geen last hebt van mensen die in de weg staan. Gebruik bij voorkeur een statief, omdat je met langere sluitertijden gaat werken. Een probleem met uit de hand fotograferen is dat de trillingen van je hand gemakkelijk zichtbaar worden in de lijnen van de vuurpijlen. Is een statief geen optie, fotografeer dan met een hogere ISO voor snellere sluitertijden. Je kunt de camera stabiliseren met behulp van een muurtje of door zelf ergens tegenaan te leunen. Vergeet niet om bij het fotograferen goed om je heen te kijken om je veiligheid te waarborgen!

Camera-instellingen bij vuurwerkfotografie
Welke camera-instellingen gebruik je? De digitale reflexcamera’s van tegenwoordig hebben veel mogelijkheden. Tijdens de Cursus Fotografie van de Fotografie Academie ga je deze allemaal ontdekken. Hoewel experimenteren het beste advies is, kunnen we je wel wat richtlijnen meegeven als uitgangspunt bij vuurwerkfotografie:

Handmatig scherpstellen
Stel je camera bij vuurwerk handmatig (in de M-stand) in door scherp te stellen op een zo ver mogelijk punt. De autofocus is geen goed idee, omdat de camera wanneer je wilt scherpstellen nog gaat zoeken en door de donkerte is het voor de camera lastig om scherp te stellen. Je bent dan al snel te laat voor het vastleggen van het vuurwerk.

Diafragma
Bij weinig licht gebruik je normaal gesproken een groot diafragma, maar vuurwerk is vaak heel fel. Houd daar rekening mee en kies als uitgangspunt een diafragma van f/8.0. Probeer het uit en indien nodig kun je de diafragmawaarde naar beneden bijstellen.

Sluitertijd
Een mooi effect bij vuurwerkfotografie is het vastleggen van de bogen van het uiteenspattende vuurwerk. Dit bereik je met een iets langere sluitertijd. Neem 0,5 seconde als uitgangspunt, maar ook hier geldt: experimenteer voor het mooiste effect.

ISO-waarde
Voor het fotograferen in donkere omstandigheden, zoals bij vuurwerk, wordt een waarde van 400 ISO meestal als uitgangspunt genomen. Soms kan het nodig zijn om de ISO-waarde iets te verhogen. Voor de mooiste resultaten kun je het beste proberen om de ISO-waarde tussen de 400 en 800 te houden.

Cursus fotografie
Wil je alle tips en trucs van fotografie leren voor het maken van de mooiste foto’s, schrijf je dan in voor de Cursus Fotografie van de Fotografie Academie. Dan zullen volgend jaar jouw vuurwerkfoto’s nog spectaculairder zijn!

Comments

comments

© Copyright Fotografie Academie