Misbruik van je foto’s op internet voorkomen
- Aan 24 april 2013
- Door admin
- In Artikel
- 0
Als fotograaf wil je uiteraard graag dat je werk gezien wordt. Er is daarvoor geen beter medium dan internet. Dankzij internet kan iedereen heel gemakkelijk zijn werk zichtbaar maken aan de wereld. Maar er kleeft ook een nadeel aan, namelijk het gevaar dat mensen ongevraagd je foto’s stelen en voor andere doeleinden gebruiken. We geven je hier tips waarmee je misbruik van je foto’s op internet kunt voorkomen.
Wel of niet je werk op internet plaatsen?
Volledig voorkomen dat de foto’s die je online plaatst niet worden gestolen is onmogelijk. Je foto’s daarom maar niet op internet plaatsen? Dat zou jammer zijn, want internet biedt een toegankelijk podium voor je werk en dat geldt zeker voor beginnende fotografen. Mensen weten altijd weer allerlei beveiligingen te omzeilen om alsnog jouw foto te kopiëren. Dat gebeurde ook al voor het internettijdperk.
Maak online fotodiefstal moeilijker
Er zijn diverse maatregelen die je kunt treffen om het mensen moeilijker te maken om zonder jouw toestemming jouw foto’s te gebruiken:
Foto’s verkleinen
Zet nooit je foto’s in de hoogste resolutie online. Hierdoor is het minder interessant om de foto af te drukken. Het zal mensen er sneller van weerhouden om jouw foto voor drukwerk te gebruiken. Wanneer iemand echter de intentie heeft om jouw foto zonder toestemming online te gebruiken zal deze maatregel minder effect hebben.
Plaatsen watermerk en copyright teken
Sommige fotografen plaatsen een watermerk in hun foto met hun logo of naam, vaak vergezeld van het copyright teken ©. Het nadeel hiervan is dat de aanblik van de foto wordt verstoord. Het kan de aandacht afleiden van waar het werkelijk om gaat, waardoor je werk niet goed tot zijn recht komt. Je kunt er ook voor kiezen om enkel onderin of naast de foto het copyright teken te plaatsen met het jaartal en je naam. Het waarschuwt mensen dat je belang hecht aan je auteursrecht.
Rechtermuisknop blokkeren
Diverse contentmanagement-systemen voor websites bieden je de mogelijkheid om de rechtermuisknop te blokkeren, zodat bezoekers niet via deze weg een foto kunnen kopiëren. Wanneer iemand dit toch probeert, verschijnt er een melding met dat het bijvoorbeeld niet toegestaan is om de foto zonder toestemming te gebruiken. Kenners zullen deze vergrendeling zo weten te omzeilen, maar anderen zullen hun poging om je werk te stelen opgeven.
Foto’s in een Flash gallery plaatsen
Je kunt ook je foto’s online presenteren door ze in een Flash gallery te plaatsen. Een dergelijke gallery laat je foto’s automatisch voorbij komen en zorgt ervoor dat bezoekers ze niet zomaar op hun eigen computer kunnen opslaan.
Geef nooit je rechten uit handen
Upload nooit zomaar je foto’s naar een website zonder de voorwaarden door te lezen en lees ook altijd goed de voorwaarden door van fotowedstrijden. Voor je het weet geef je ongewild de rechten van je foto’s uit handen. Kortom, vergeet niet om de beruchte kleine lettertjes te lezen!
Tip: heeft iemand je foto gestolen, dan is een ongecomprimeerd RAW-bestand altijd het beste bewijs dat de foto jouw eigendom is.