Stichting Earlybirds Fotografie in de spotlights

De doelstellingen van fotografie zijn zeer uiteenlopend; commercieel, journalistiek, kunst of bijzondere momenten vastleggen als dierbare herinnering. Dat laatste is het streven van de vrijwillige fotografen van de Stichting Earlybirds Fotografie. Deze stichting verzorgt kosteloze fotoreportages voor ouders met een te vroeg geboren kindje. Het gaat om foto’s die warmte en liefde uitstralen waarbij niet geposeerd wordt, zodat de baby’s niet worden belast.

Liefdevolle foto’s van te vroeg geboren baby’s
De fotografen van de Stichting Earlybirds Fotografie, afkomstig uit Nederland en België, gaan naar het ziekenhuis om de eerste weken of maanden van te vroeg geboren baby’s vast te leggen. Deze periode is voor de ouders heel heftig. In plaats van dat ze thuis kunnen genieten van hun kindje, hebben ze veel zorgen. En hoe zit het met de eerste babyfoto’s? Het ziekenhuis is geen prettige omgeving voor mooie babykiekjes. De Earlybirds fotografen bieden uitkomst. Zij weten met zorg en respect deze baby’tjes en hun ouders mooi in beeld te brengen.

Tips voor fotograferen zonder te flitsen
De grootste uitdaging voor deze fotografen is dat ze niet mogen flitsen. Ze moeten fotograferen met het beschikbare licht, zoals lichtinval door ramen of kunstlicht. Vaak zijn de mogelijkheden om het licht te beïnvloeden beperkt. Elke fotograaf dient zijn camera door en door te kennen om op elke lichtsituatie te kunnen inspelen, maar voor deze fotografen is dit extra belangrijk. Tijdens onze Cursus Fotografie leer je alle kneepjes van het vak. Hieronder alvast een aantal tips voor fotograferen zonder flitslicht:

Hoge ISO-waarde
Bij slechte lichtomstandigheden verhoog je de ISO-waarde. Een hoge ISO-waarde geeft wel snel ruis. Experimenteer met jouw camera tot welke ISO-waarde de ruis acceptabel blijft. ISO-waarden van 1600 en 3200 worden vaak als extremen gezien, maar kunnen tijdens het fotograferen van te vroeg geboren baby’s soms uitkomst bieden.

Groot diafragma- klein f-getal
Het diafragma is de lensopening van de camera. Wanneer deze opening groot is, valt er meer licht naar binnen. Dat komt goed van pas wanneer je niet mag flitsen. De grootte van het diafragma wordt weergegeven in een f-getal. Hoe groter het diafragma, hoe kleiner het f-getal. Een groot diafragma zorgt echter voor weinig scherptediepte. Probeer hierin tijdens het fotograferen de juiste balans te vinden. Aanbevolen waarden voor deze situaties liggen tussen de f 1.4 en f 5.6.

Korte sluitertijd
Wanneer er weinig licht is, wil je dat er zo veel mogelijk licht op de sensor van je camera valt, maar je wilt ook bewegingsonscherpte voorkomen. Dit betekent opnieuw zoeken naar een goede balans. Staat het object stil, dan kun je een sluitertijd van 1/60 proberen, is er meer beweging dan kun je beter voor sluitertijden tussen de 1/80 en 1/100 kiezen.

Opleiding fotografie volgen
Wil je leren om je digitale camera helemaal meester te zijn? Volg dan de Fotografie Opleiding van de Fotografie Academie. Eenmaal ruime kennis en ervaring opgedaan met je camera op het gebied van de belangrijkste technieken, lenzen, nabewerking en fotograferen onder lastige lichtomstandigheden, dan zou je je ook aan kunnen melden als vrijwillige fotograaf bij Stichting Earlybirds Fotografie. Je dient een reeks van circa 20 foto’s in te sturen ter beoordeling.

Comments

comments

© Copyright Fotografie Academie