4 tips voor de mooiste communiefoto’s

De communiefeesten staan weer voor de deur en daar horen natuurlijk mooie foto’s bij. Vind je het als fotograaf leuk om met kinderen te werken? Dan zijn dit ideale gelegenheden om met je diensten als fotograaf op in te springen. Of word je als beginnende fotograaf misschien door vrienden of bekenden gevraagd om communiefoto’s van hun kinderen te maken? Dan kun je vast wel wat goede tips gebruiken voor het maken van de mooiste communiefoto’s.

1. Begin niet meteen met fotograferen
Kinderen fotograferen is geen gemakkelijke opdracht. Kinderen hebben niet altijd zin om stil te zitten of ze voelen zich ongemakkelijk in het bijzijn van een fotograaf, waardoor de foto’s niet goed uit de ‘verf’ komen. Zeker wanneer je kinderen gaat fotograferen die jou niet kennen, is het belangrijk om de tijd te nemen, zodat ze aan je kunnen wennen. Ga ontspannen het gesprek aan met de ouders en de kinderen. Zorg er bij verlegen kinderen voor dat ze niet het gevoel krijgen dat alles om hen draait.

2. Poseren is niet altijd nodig!
Wanneer je een kind laat poseren voor een communiefoto mis je vaak spontaniteit in de foto’s en krijg je hele onnatuurlijke beelden. Het is niet nodig om kinderen altijd te laten poseren, maar maak juist gebruik van hun speelsheid. Laat het kind iets doen wat hij of zij leuk vindt, bij voorkeur ook nog in een vertrouwde omgeving. Laat het kind voetballen, zet het kind op de schommel of laat het een tekening maken. Je kunt het kind ook fotograferen samen met zijn of haar huisdier.

3. Fotografeer op ooghoogte
De mooiste communiefoto’s krijg je wanneer je fotografeert op de ooghoogte van het kind. Fotografeer een kind niet van bovenaf, want dan krijgt het naar verhouding een te groot hoofd en te kleine voetjes. Dit wordt ook wel het waterhoofd-effect genoemd. Door op ooghoogte van het kind te fotograferen, maak je het gemakkelijker om oogcontact te maken en kun je veel mooier de blik van het kind vastleggen. Een ander voordeel van het fotograferen op ooghoogte is dat het kind zo beter in verhouding staat tot de omgeving.

4. Maak portretfoto’s van ver af
Het klinkt tegenstrijdig, maar portretfoto’s van kinderen kun je beter van ver af maken. Maak foto’s als ze niet door hebben dat je aan het fotograferen bent. Neem even ‘pauze’ en laat het kind spelen. Zorg er vervolgens voor dat je een telelens bij de hand hebt om ongemerkt foto’s te maken, terwijl het kind opgaat in zijn of haar wereld. Zo slaag je erin om ontspannen portretfoto’s te maken. Een andere tip is om het kind een opdracht te geven, waarvoor het zich goed moet concentreren, bijvoorbeeld voor het nemen van een penalty. Vlak voor de aftrap zoom je in op het geconcentreerde gezicht.

Opleiding fotografie volgen?
Fotografie is een boeiend vak dat uit veel disciplines bestaat. Het fotograferen van kinderen is er slechts één van. Wil je alles leren over fotografie? Zie je een carrière als fotograaf helemaal zitten? Volg dan de Opleiding Fotografie van de Fotografie Academie.

Comments

comments

© Copyright Fotografie Academie