Aandacht voor perspectief in fotografie

Onervaren fotografen hebben de neiging om een onderwerp eenvoudig rechtovereind en recht van voren in beeld te brengen. Dit levert meestal een dertien-in-een-dozijn plaatje op met weinig spanning. Er zijn echter allerlei alternatieven mogelijk. Bedenk bij elke foto die je maakt welke perspectieven er mogelijk zijn? Welke meerwaarde kun je een foto geven door vanuit een ander perspectief te fotograferen? Welk perspectief versterkt de boodschap of de sfeer die je wilt vastleggen? Lees hier onze tips!

Fotografeer op ooghoogte
Een van de belangrijkste tips is dat je een onderwerp het beste vanaf ooghoogte kunt fotograferen. Dit betekent dat je voor bepaalde onderwerpen door de knieën moet, bijvoorbeeld bij het fotograferen van kinderen of van een huisdier. Ligt de hond die je wilt fotograferen languit op de grond, dan zul je zijn voorbeeld moeten volgen om een foto te krijgen die indruk maakt. Door vanaf ooghoogte te fotograferen sta je meer in contact met het onderwerp. Je onderwerp zal daarom beter tot zijn recht komen op de foto. Wil je alle basistechnieken fotografie leren? Bekijk dan hier onze Cursus Fotografie Basis.

Creëer ruimte in je foto’s
Het is je misschien weleens overkomen dat je op vakantie ging en dat je bij aankomst bij het hotel ontdekte dat het zwembad een heel stuk kleiner was dan dat het op de foto’s in de reisbrochure leek. Dit komt doordat de fotograaf het zwembad van heel laag bij de grond heeft gefotografeerd. Een laag perspectief zorgt ervoor dat onderwerpen laag bij de grond of liggende objecten veel groter lijken dan dat ze in werkelijkheid zijn. Dit perspectief is ook geschikt wanneer je zo veel mogelijk van de omgeving vast wilt leggen.

Creëer lengte in je foto’s
Met fotografie kun je proberen om de wereld om je heen zo objectief mogelijk weer te geven. Maar is dat interessant? Door met het perspectief te spelen kun je allerlei effecten creëren of ergens nadruk op leggen. Zo kun je met het juiste perspectief lengte creëren in je foto’s. Wil je de hoogte van een wolkenkrabber in New York benadrukken of hem nog hoger laten lijken dan hij is, fotografeer het gebouw dan van dichtbij en iets van onderaf (kikvors-perspectief). Dit is ook een handige tip wanneer je als modefotograaf de benen van de modellen langer wilt laten lijken!

Forced perspective
Door te spelen met perspectief kun je uiteenlopende foto’s krijgen van hetzelfde onderwerp. Heb je al eens gehoord van ‘forced perspective’ of ‘gedwongen perspectief’. Hiermee wordt bedoeld dat je een optische illusie creëert door een voorwerp groter, kleiner, verder of dichterbij te doen lijken. Hierboven kwamen al een aantal subtiele voorbeelden aan de orde. Een extremer voorbeeld van een foto met ‘forced perspective’, die iedereen weleens heeft gezien, is een foto van een persoon die de Toren van Pisa overeind probeert te duwen. Zo zijn er heel veel mogelijkheden om op een creatieve manier te spelen met perspectief.

Een carrière als professionele fotograaf
Zou je graag een professionele fotograaf willen worden en alle fotografietechnieken willen aanleren? Dan kun je aan de Fotografie Academie na de Cursus Fotografie Basis ook nog de Cursus Fotografie voor Gevorderden volgen.

Comments

comments

© Copyright Fotografie Academie