Hoe sla ik mijn digitale foto’s op?

Fotografeer je er graag op los? Met de komst van de digitale fotografie kun je eindeloos foto’s blijven maken, met als gevolg dat je na korte tijd zo ontzettend veel foto’s hebt dat je soms niet meer weet waar je ze terug kunt vinden. Als beginnend fotograaf is het belangrijk dat je op tijd begint met het aanleggen van een overzichtelijk digitaal archief. Zo raak je nooit meer een foto kwijt en kun je elke foto gemakkelijk terugvinden. Lees hier onze tips.

Digitaal opslaan van foto’s
Tegenwoordig beschikken de meeste mensen over meerdere digitale apparaten zoals, pc’s, laptops, smartphones en tablets. Fotografie liefhebbers hebben vaak hun digitale foto’s verspreid over al deze apparaten opgeslagen. Om een goed overzicht te krijgen is het verstandig om al je foto’s op één apparaat op te slaan. Gebruik hiervoor een vaste structuur door elke foto een logische naam te geven. Een eenvoudige manier om dit te doen is door je foto op te slaan op datum met een korte beschrijving, bijvoorbeeld ‘jaar-maand-dag + beschrijving’ (20150520_Vakantie_ Barcelona). Heb je meerdere foto’s met dezelfde datum en beschrijving zet er dan een nummer achter (20150520_Vakantie_ Barcelona_001).

Maak mappen voor je foto’s
Om je digitale fotobestand nog overzichtelijker te maken, raden we je aan om mappen aan te maken. Maak bijvoorbeeld voor elk jaar een map aan. De echte fotografie liefhebbers zullen per jaar echter duizenden foto’s maken. In dat geval is het slim om ook submappen aan te maken, bijvoorbeeld voor elke maand. Je kunt dit systeem verder doorvoeren door nog meer submappen aan te maken met een korte benaming, bijvoorbeeld voor het thema of de activiteit. Hoe gedetailleerder je te werk gaat, hoe eenvoudiger het zal zijn om steeds weer de juiste foto terug te kunnen vinden. Ideaal voor als je binnenkort start met je Opleiding Fotografie!

Back-ups maken van je fotoarchief
Je slaat al je foto’s zorgvuldig op in je fotoarchief bijvoorbeeld op je pc. Het is daarvoor wel nodig dat je een harde schijf hebt met veel opslagruimte. Dat geldt zeker wanneer je een carrière als fotograaf nastreeft en altijd je camera in de aanslag hebt. Vergeet ook niet dat het erg risicovol is om je foto’s alleen maar op de harde schijf van je computer op te slaan. Harde schijven kunnen het begeven; je zal het jezelf nooit vergeven als je ineens al je foto’s kwijt bent. Maak daarom op systematische wijze back-ups op een externe harde schijf, bijvoorbeeld aan het einde van elke maand of misschien zelfs wel aan het einde van elke week.

Foto’s opslaan in de ‘cloud’
Voor extra zekerheid kun je je foto’s ook opslaan in de ‘cloud’. Dit is een opslagruimte voor bestanden op een andere plek op de wereld via je internetverbinding. Het gaat hier om harde schijven van bedrijven die een zogenaamde ‘cloud’ aanbieden. Er zijn diverse gratis aanbieders, zoals SkyDrive van Microsoft en Google Drive van Google. De gratis opslagruimte is echter wel beperkt. Kom je ruimte tekort dan kun je van een betaalde dienst gebruikmaken. Gaat er thuis iets mis, vanwege brand of diefstal, dan heb je altijd nog je back-ups in de ‘cloud’. Een ander voordeel is dat je je bestanden vanaf elke computer met internetverbinding kunt bereiken.

Aandacht voor perspectief in fotografie

Onervaren fotografen hebben de neiging om een onderwerp eenvoudig rechtovereind en recht van voren in beeld te brengen. Dit levert meestal een dertien-in-een-dozijn plaatje op met weinig spanning. Er zijn echter allerlei alternatieven mogelijk. Bedenk bij elke foto die je maakt welke perspectieven er mogelijk zijn? Welke meerwaarde kun je een foto geven door vanuit een ander perspectief te fotograferen? Welk perspectief versterkt de boodschap of de sfeer die je wilt vastleggen? Lees hier onze tips!

Fotografeer op ooghoogte
Een van de belangrijkste tips is dat je een onderwerp het beste vanaf ooghoogte kunt fotograferen. Dit betekent dat je voor bepaalde onderwerpen door de knieën moet, bijvoorbeeld bij het fotograferen van kinderen of van een huisdier. Ligt de hond die je wilt fotograferen languit op de grond, dan zul je zijn voorbeeld moeten volgen om een foto te krijgen die indruk maakt. Door vanaf ooghoogte te fotograferen sta je meer in contact met het onderwerp. Je onderwerp zal daarom beter tot zijn recht komen op de foto. Wil je alle basistechnieken fotografie leren? Bekijk dan hier onze Cursus Fotografie Basis.

Creëer ruimte in je foto’s
Het is je misschien weleens overkomen dat je op vakantie ging en dat je bij aankomst bij het hotel ontdekte dat het zwembad een heel stuk kleiner was dan dat het op de foto’s in de reisbrochure leek. Dit komt doordat de fotograaf het zwembad van heel laag bij de grond heeft gefotografeerd. Een laag perspectief zorgt ervoor dat onderwerpen laag bij de grond of liggende objecten veel groter lijken dan dat ze in werkelijkheid zijn. Dit perspectief is ook geschikt wanneer je zo veel mogelijk van de omgeving vast wilt leggen.

Creëer lengte in je foto’s
Met fotografie kun je proberen om de wereld om je heen zo objectief mogelijk weer te geven. Maar is dat interessant? Door met het perspectief te spelen kun je allerlei effecten creëren of ergens nadruk op leggen. Zo kun je met het juiste perspectief lengte creëren in je foto’s. Wil je de hoogte van een wolkenkrabber in New York benadrukken of hem nog hoger laten lijken dan hij is, fotografeer het gebouw dan van dichtbij en iets van onderaf (kikvors-perspectief). Dit is ook een handige tip wanneer je als modefotograaf de benen van de modellen langer wilt laten lijken!

Forced perspective
Door te spelen met perspectief kun je uiteenlopende foto’s krijgen van hetzelfde onderwerp. Heb je al eens gehoord van ‘forced perspective’ of ‘gedwongen perspectief’. Hiermee wordt bedoeld dat je een optische illusie creëert door een voorwerp groter, kleiner, verder of dichterbij te doen lijken. Hierboven kwamen al een aantal subtiele voorbeelden aan de orde. Een extremer voorbeeld van een foto met ‘forced perspective’, die iedereen weleens heeft gezien, is een foto van een persoon die de Toren van Pisa overeind probeert te duwen. Zo zijn er heel veel mogelijkheden om op een creatieve manier te spelen met perspectief.

Een carrière als professionele fotograaf
Zou je graag een professionele fotograaf willen worden en alle fotografietechnieken willen aanleren? Dan kun je aan de Fotografie Academie na de Cursus Fotografie Basis ook nog de Cursus Fotografie voor Gevorderden volgen.

4 tips voor de mooiste communiefoto’s

De communiefeesten staan weer voor de deur en daar horen natuurlijk mooie foto’s bij. Vind je het als fotograaf leuk om met kinderen te werken? Dan zijn dit ideale gelegenheden om met je diensten als fotograaf op in te springen. Of word je als beginnende fotograaf misschien door vrienden of bekenden gevraagd om communiefoto’s van hun kinderen te maken? Dan kun je vast wel wat goede tips gebruiken voor het maken van de mooiste communiefoto’s.

1. Begin niet meteen met fotograferen
Kinderen fotograferen is geen gemakkelijke opdracht. Kinderen hebben niet altijd zin om stil te zitten of ze voelen zich ongemakkelijk in het bijzijn van een fotograaf, waardoor de foto’s niet goed uit de ‘verf’ komen. Zeker wanneer je kinderen gaat fotograferen die jou niet kennen, is het belangrijk om de tijd te nemen, zodat ze aan je kunnen wennen. Ga ontspannen het gesprek aan met de ouders en de kinderen. Zorg er bij verlegen kinderen voor dat ze niet het gevoel krijgen dat alles om hen draait.

2. Poseren is niet altijd nodig!
Wanneer je een kind laat poseren voor een communiefoto mis je vaak spontaniteit in de foto’s en krijg je hele onnatuurlijke beelden. Het is niet nodig om kinderen altijd te laten poseren, maar maak juist gebruik van hun speelsheid. Laat het kind iets doen wat hij of zij leuk vindt, bij voorkeur ook nog in een vertrouwde omgeving. Laat het kind voetballen, zet het kind op de schommel of laat het een tekening maken. Je kunt het kind ook fotograferen samen met zijn of haar huisdier.

3. Fotografeer op ooghoogte
De mooiste communiefoto’s krijg je wanneer je fotografeert op de ooghoogte van het kind. Fotografeer een kind niet van bovenaf, want dan krijgt het naar verhouding een te groot hoofd en te kleine voetjes. Dit wordt ook wel het waterhoofd-effect genoemd. Door op ooghoogte van het kind te fotograferen, maak je het gemakkelijker om oogcontact te maken en kun je veel mooier de blik van het kind vastleggen. Een ander voordeel van het fotograferen op ooghoogte is dat het kind zo beter in verhouding staat tot de omgeving.

4. Maak portretfoto’s van ver af
Het klinkt tegenstrijdig, maar portretfoto’s van kinderen kun je beter van ver af maken. Maak foto’s als ze niet door hebben dat je aan het fotograferen bent. Neem even ‘pauze’ en laat het kind spelen. Zorg er vervolgens voor dat je een telelens bij de hand hebt om ongemerkt foto’s te maken, terwijl het kind opgaat in zijn of haar wereld. Zo slaag je erin om ontspannen portretfoto’s te maken. Een andere tip is om het kind een opdracht te geven, waarvoor het zich goed moet concentreren, bijvoorbeeld voor het nemen van een penalty. Vlak voor de aftrap zoom je in op het geconcentreerde gezicht.

Opleiding fotografie volgen?
Fotografie is een boeiend vak dat uit veel disciplines bestaat. Het fotograferen van kinderen is er slechts één van. Wil je alles leren over fotografie? Zie je een carrière als fotograaf helemaal zitten? Volg dan de Opleiding Fotografie van de Fotografie Academie.

Fotografie tips: toepassen van vignettering

Het is jouw taak als fotograaf om het oog van de toeschouwer naar het onderwerp in de foto te leiden, zodat je foto een diepere indruk maakt. Er bestaan allerlei technieken en trucjes om dat voor elkaar te krijgen. Tijdens de Cursus Fotografie van de Fotografie Academie leer je veel technieken en trucs die je helpen om onder alle omstandigheden de mooiste foto’s te kunnen afleveren. We zullen hier alvast een van die trucs onder de aandacht brengen; het toepassen van vignettering in digitale foto’s.

Wat is vignettering?
Het woord vignette werd voorheen gebruikt voor een sierrand rond een tekst, maar tegenwoordig gebruiken we dit woord ook voor foto’s waarvan het midden helder is, maar waarbij er een verdonkering aan de randen is te zien. Dit effect kan veroorzaakt worden door de manier waarop de lens is ontworpen, maar er kunnen ook natuurlijke of mechanische invloeden aan ten grondslag liggen. Aan de ene kant letten veel professionele fotografen er bij het aanschaffen van lenzen op dat het vignette-effect zo minimaal mogelijk is, terwijl het vaak in de nabewerking juist als effect wordt toegevoegd om het onderwerp in de foto meer nadruk te geven.

Hoe werkt vignettering als artistiek effect?
Het is een feit dat ons oog wordt aangetrokken door de lichtste delen van een foto. Wanneer je als fotograaf je onderwerp in het midden van de foto extra wil benadrukken, kun je ervoor zorgen dat dit gedeelte lichter lijkt door simpelweg de randen donkerder te maken. Je zet het onderwerp hierdoor als het ware in een spotlight. Het lijkt alsof het onderwerp nu nog meer op de voorgrond staat. De achtergrond en andere onderdelen in de foto trekken veel minder de aandacht.

Hoe kun je vignettering toepassen?
Je kunt vignettering op verschillende manieren toepassen, bijvoorbeeld met behulp van speciale camera’s en lenzen. Goed nieuws is dat dit niet duur hoeft te zijn. Vooral de klassieke Holga camera’s en de jaren ’60 stijl Diana camera’s zijn geschikt voor het maken van foto’s met vignettering. Dit zijn goedkope camera’s, maar als moderne fotograaf zul je echter veel mooiere resultaten krijgen door vignettering toe te passen met behulp van nabewerkingssoftware. Je moet bij vignettering opletten dat je niet overdrijft. Wanneer je vignettering subtiel toepast zullen veel mensen het niet eens opmerken, terwijl je wel het gewenste effect krijgt.

Vignettering met Adobe Lightroom of Photoshop
Lightroom en Photoshop zijn beide nabewerkingsprogramma’s van Adobe waarin het mogelijk is om vignettering toe te passen. In Lightroom vind je in het ‘Develop menu’ een optie om een vignette toe te passen. Via de ‘Amount-slider’ kun je het effect sterker maken. Is het effect te sterk, dan kun je met de ‘Midpoint-slider’ het effect afzwakken, zodat je vooral een spotlight effect krijgt. In Photoshop vind je de vignettering functie in de ‘Distort > Lens Correction’ instelling. Het werkt vergelijkbaar als in Lightroom.

Alles weten over fotografie?
Zou je graag professioneel aan de slag willen met fotografie? Zou je graag alle geheimen van het vak van fotograaf willen doorgronden? Schrijf je dan hier in voor de Opleiding Fotografie van de Fotografie Academie!

Stichting Earlybirds Fotografie in de spotlights

De doelstellingen van fotografie zijn zeer uiteenlopend; commercieel, journalistiek, kunst of bijzondere momenten vastleggen als dierbare herinnering. Dat laatste is het streven van de vrijwillige fotografen van de Stichting Earlybirds Fotografie. Deze stichting verzorgt kosteloze fotoreportages voor ouders met een te vroeg geboren kindje. Het gaat om foto’s die warmte en liefde uitstralen waarbij niet geposeerd wordt, zodat de baby’s niet worden belast.

Liefdevolle foto’s van te vroeg geboren baby’s
De fotografen van de Stichting Earlybirds Fotografie, afkomstig uit Nederland en België, gaan naar het ziekenhuis om de eerste weken of maanden van te vroeg geboren baby’s vast te leggen. Deze periode is voor de ouders heel heftig. In plaats van dat ze thuis kunnen genieten van hun kindje, hebben ze veel zorgen. En hoe zit het met de eerste babyfoto’s? Het ziekenhuis is geen prettige omgeving voor mooie babykiekjes. De Earlybirds fotografen bieden uitkomst. Zij weten met zorg en respect deze baby’tjes en hun ouders mooi in beeld te brengen.

Tips voor fotograferen zonder te flitsen
De grootste uitdaging voor deze fotografen is dat ze niet mogen flitsen. Ze moeten fotograferen met het beschikbare licht, zoals lichtinval door ramen of kunstlicht. Vaak zijn de mogelijkheden om het licht te beïnvloeden beperkt. Elke fotograaf dient zijn camera door en door te kennen om op elke lichtsituatie te kunnen inspelen, maar voor deze fotografen is dit extra belangrijk. Tijdens onze Cursus Fotografie leer je alle kneepjes van het vak. Hieronder alvast een aantal tips voor fotograferen zonder flitslicht:

Hoge ISO-waarde
Bij slechte lichtomstandigheden verhoog je de ISO-waarde. Een hoge ISO-waarde geeft wel snel ruis. Experimenteer met jouw camera tot welke ISO-waarde de ruis acceptabel blijft. ISO-waarden van 1600 en 3200 worden vaak als extremen gezien, maar kunnen tijdens het fotograferen van te vroeg geboren baby’s soms uitkomst bieden.

Groot diafragma- klein f-getal
Het diafragma is de lensopening van de camera. Wanneer deze opening groot is, valt er meer licht naar binnen. Dat komt goed van pas wanneer je niet mag flitsen. De grootte van het diafragma wordt weergegeven in een f-getal. Hoe groter het diafragma, hoe kleiner het f-getal. Een groot diafragma zorgt echter voor weinig scherptediepte. Probeer hierin tijdens het fotograferen de juiste balans te vinden. Aanbevolen waarden voor deze situaties liggen tussen de f 1.4 en f 5.6.

Korte sluitertijd
Wanneer er weinig licht is, wil je dat er zo veel mogelijk licht op de sensor van je camera valt, maar je wilt ook bewegingsonscherpte voorkomen. Dit betekent opnieuw zoeken naar een goede balans. Staat het object stil, dan kun je een sluitertijd van 1/60 proberen, is er meer beweging dan kun je beter voor sluitertijden tussen de 1/80 en 1/100 kiezen.

Opleiding fotografie volgen
Wil je leren om je digitale camera helemaal meester te zijn? Volg dan de Fotografie Opleiding van de Fotografie Academie. Eenmaal ruime kennis en ervaring opgedaan met je camera op het gebied van de belangrijkste technieken, lenzen, nabewerking en fotograferen onder lastige lichtomstandigheden, dan zou je je ook aan kunnen melden als vrijwillige fotograaf bij Stichting Earlybirds Fotografie. Je dient een reeks van circa 20 foto’s in te sturen ter beoordeling.

© Copyright Fotografie Academie