Hoe sla ik mijn digitale foto’s op?

Fotografeer je er graag op los? Met de komst van de digitale fotografie kun je eindeloos foto’s blijven maken, met als gevolg dat je na korte tijd zo ontzettend veel foto’s hebt dat je soms niet meer weet waar je ze terug kunt vinden. Als beginnend fotograaf is het belangrijk dat je op tijd begint met het aanleggen van een overzichtelijk digitaal archief. Zo raak je nooit meer een foto kwijt en kun je elke foto gemakkelijk terugvinden. Lees hier onze tips.

Digitaal opslaan van foto’s
Tegenwoordig beschikken de meeste mensen over meerdere digitale apparaten zoals, pc’s, laptops, smartphones en tablets. Fotografie liefhebbers hebben vaak hun digitale foto’s verspreid over al deze apparaten opgeslagen. Om een goed overzicht te krijgen is het verstandig om al je foto’s op één apparaat op te slaan. Gebruik hiervoor een vaste structuur door elke foto een logische naam te geven. Een eenvoudige manier om dit te doen is door je foto op te slaan op datum met een korte beschrijving, bijvoorbeeld ‘jaar-maand-dag + beschrijving’ (20150520_Vakantie_ Barcelona). Heb je meerdere foto’s met dezelfde datum en beschrijving zet er dan een nummer achter (20150520_Vakantie_ Barcelona_001).

Maak mappen voor je foto’s
Om je digitale fotobestand nog overzichtelijker te maken, raden we je aan om mappen aan te maken. Maak bijvoorbeeld voor elk jaar een map aan. De echte fotografie liefhebbers zullen per jaar echter duizenden foto’s maken. In dat geval is het slim om ook submappen aan te maken, bijvoorbeeld voor elke maand. Je kunt dit systeem verder doorvoeren door nog meer submappen aan te maken met een korte benaming, bijvoorbeeld voor het thema of de activiteit. Hoe gedetailleerder je te werk gaat, hoe eenvoudiger het zal zijn om steeds weer de juiste foto terug te kunnen vinden. Ideaal voor als je binnenkort start met je Opleiding Fotografie!

Back-ups maken van je fotoarchief
Je slaat al je foto’s zorgvuldig op in je fotoarchief bijvoorbeeld op je pc. Het is daarvoor wel nodig dat je een harde schijf hebt met veel opslagruimte. Dat geldt zeker wanneer je een carrière als fotograaf nastreeft en altijd je camera in de aanslag hebt. Vergeet ook niet dat het erg risicovol is om je foto’s alleen maar op de harde schijf van je computer op te slaan. Harde schijven kunnen het begeven; je zal het jezelf nooit vergeven als je ineens al je foto’s kwijt bent. Maak daarom op systematische wijze back-ups op een externe harde schijf, bijvoorbeeld aan het einde van elke maand of misschien zelfs wel aan het einde van elke week.

Foto’s opslaan in de ‘cloud’
Voor extra zekerheid kun je je foto’s ook opslaan in de ‘cloud’. Dit is een opslagruimte voor bestanden op een andere plek op de wereld via je internetverbinding. Het gaat hier om harde schijven van bedrijven die een zogenaamde ‘cloud’ aanbieden. Er zijn diverse gratis aanbieders, zoals SkyDrive van Microsoft en Google Drive van Google. De gratis opslagruimte is echter wel beperkt. Kom je ruimte tekort dan kun je van een betaalde dienst gebruikmaken. Gaat er thuis iets mis, vanwege brand of diefstal, dan heb je altijd nog je back-ups in de ‘cloud’. Een ander voordeel is dat je je bestanden vanaf elke computer met internetverbinding kunt bereiken.

Comments

comments

© Copyright Fotografie Academie