Documentaire fotografie: The Sochi Project

Wie geïnteresseerd is in documentaire fotografie moet een van deze dagen zeker eens een bezoek brengen aan het Fotomuseum in Antwerpen. Hier kun je een grote overzichtstentoonstelling bewonderen van het Sochi Project: An Atlas of War and Tourism in the Caucasus van de Nederlandse fotografen Rob Hornstra en Arnold van Bruggen.

Slow-journalism in een conflictgebied
Al in 2009 begon dit tweetal in en rondom de subtropische badplaats Sochi in Zuid-Rusland met het volgen van de ontwikkelingen in dit gebied waar in 2014 de Olympische Winterspelen worden gehouden. Wat deze omgeving voor hen zo interessant maakte zijn de vele contrasten die je hier kunt vinden. Aan de ene kant zie je oude vervallen kuurhuizen, armoede en goedkoop toerisme en aan de ene kant zullen hier in 2014 de duurste Olympische Spelen ooit plaatsvinden. Daarnaast wordt dit gebied gekenmerkt door separatisme en terrorisme. Rob Hornstra en Arnold van Bruggen kozen ervoor om deze omgeving indringend in beeld te brengen door middel van een aanpak die slow-journalism wordt genoemd. Jarenlang zijn ze hier aan de slag geweest.

Financiering door middel van crowdfunding
Het project kwam extra in de belangstelling te staan vanwege de wijze waarop het werd gefinancierd, namelijk door middel van crowdfunding. Zeker in 2009, toen de twee fotografen dit project startten, was crowdfunding iets nieuws. Crowdfunding betekent dat ze op zoek zijn gegaan naar donaties van particulieren. Tegenwoordig is crowdfunding erg populair als alternatieve financieringswijze voor allerlei soorten projecten, omdat banken en andere grote investeerders voorzichtiger zijn geworden. Projecten worden steeds vaker online via een crowdfunding platform gepresenteerd en zo kan iedereen die dat wil hierin investeren. Alle kleine donaties samen kunnen het volledige project financieren. Word niet het volledige bedrag dat nodig is binnengehaald, dan gaat het project niet door en krijgen de investeerders hun geld terug.

Het Sochi project
Het doel van het Sochi project is om zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met de roerige geschiedenis van deze complexe streek. Onderwerpen als terrorisme, geweld, corruptie en toerisme zijn door het hele project verweven. De fotografen hebben al verschillende afgeronde verhalen gepubliceerd. Het eindresultaat wordt nu gepresenteerd tijdens de overzichtstentoonstelling in het Fotomuseum in Antwerpen. Hier kun je nog terecht tot 2 maart 2014. We raden fotografieliefhebbers aan om hier zeker eens te gaan kijken. Het project heeft ondertussen al diverse internationale prijzen gewonnen, waaronder de New York Photo Book Award in 2010 voor de jaarpublicatie Sanatorium, de World Press Photo Award, de Sony World Photography Award, de Magnum Expression Award en de Nederlandse Canon Prijs.
 

Het Sochi project
Niet zonder obstakels
Hoewel het project zeer succesvol is, verliep niet alles zonder obstakels. Gedurende het project verslechterde de relatie tussen Nederland en Rusland; problemen met diplomaten, onenigheid over Nederlandse Greenpeace activisten en grote meningsverschillen over homorechten. Dit alles heeft ertoe geleid dat de fotografen geen visum krijgen om naar Sochi af te reizen tijdens de Winterspelen en ook hun tentoonstelling in het Russische Winzavod Museum for Contemporary Art in Moskou die voor oktober van 2013 stond gepland mocht niet doorgaan.

Comments

comments

© Copyright Fotografie Academie