5 praktische tips voor portretfoto’s

Geïnteresseerd in portretfotografie? Portretfotografie is een geliefde discipline onder professionele fotografen; je werkt voortdurend met mensen en je zorgt ervoor dat ze er op hun best uitzien. Bovendien is portretfotografie een verdienstelijke tak van de fotografie. Wie heeft er nog nooit een portretfoto van zichzelf of de kinderen laten maken? Maar ook voor tijdschriften, websites en bedrijfspresentaties zijn vaak portretfoto’s nodig. Hier 5 praktische tips voor het maken van portretfoto’s.

1. Iets wegdraaien van de camera
Iemand recht van voren fotograferen levert meestal niet het mooiste resultaat op. In rechte positie lijkt het lichaam breder en er zit minder dynamiek in het beeld, dan wanneer je het model zijn of haar lichaam iets laat wegdraaien van de camera. Het liefst in een hoek van minder dan 45 graden. Het model zal zich in deze positie ook comfortabeler voelen, wat de expressie ten goede zal komen. Houd er wel rekening mee, dat wanneer je het model weg laat draaien van het hoofdlicht, de schaduwen op het gezicht toenemen. Pas de belichting eventueel hierop aan.

2. Voorkom een te rechte schouderlijn
Deze tip ligt in het verlengde van de voorgaande tip. Let erop dat de schouderlijn van het model niet perfect horizontaal loopt. Dit zorgt voor een gespannen en stijve uitdrukking. Om dit te voorkomen laat je je model een beetje voorover of achterover leunen door hem of haar een voet meer naar voren of naar achter te laten zetten. Het model komt meteen meer ontspannen over en dit brengt meer dynamiek in de foto.

3. Let op de ogen en het oogwit
Binnen de portretfotografie dienen de ogen de blikvangers te zijn. Het eerste waar we naar kijken zijn de pupillen. Een klein, maar belangrijk detail, dat beginnende fotografen soms vergeten is aandacht voor de hoeveelheid oogwit dat zichtbaar is. Wanneer een model zijn of haar lichaam te ver van de camera wegdraait, maar in de camera blijft kijken is er soms te veel oogwit zichtbaar. Vraag daarom aan het model om recht vooruit te kijken.

4. Houding van de armen
Portretfoto’s waarbij de armen volledig in beeld komen, leveren nog weleens problemen op. Laat het model de armen langs het lichaam hangen, dan maakt dit het lichaam breder en verdoezelt dit de lichaamsvorm. Vraag je model om bijvoorbeeld de handen in de zij of op de heup te zetten. Dit zorgt meestal ook voor een meer zelfverzekerde pose en dat komt de foto’s nog eens extra ten goede.

5. Expressie uitlokken
Als fotograaf moet je ook leren om een bepaalde expressie bij iemand uit te lokken. Je bent bezig met het instellen van je camera, de juiste belichting, de juiste hoek, je zet je model in een bepaalde houding en dan…Kun je je voorstellen hoe het gezicht staat van je model wanneer jij alleen maar opgaat in je technische trucjes? Juist, daarom is aandacht voor de persoon belangrijk. Werk niet met commando’s als ‘nu vrolijk lachen’, maar maak je model aan het lachen!

Opleiding fotografie volgen?
Wil je alles leren over fotografie? Of zou je graag een professionele portretfotograaf willen worden? Volg dan de Opleiding Fotografie van de Fotografie Academie!

Comments

comments

© Copyright Fotografie Academie