Aan de slag als zelfstandig fotograaf?

Zie jij een carrière als freelance fotograaf wel zitten? Veel mensen dromen ervan om van fotografie hun werk te maken. Vooral de vrijheid en de creativiteit die men in het werk kwijt kan hebben een grote aantrekkingskracht op mensen. Maar hoe staat het ervoor met je organisatorische, commerciële en bedrijfskundige kwaliteiten? Wie als freelance fotograaf aan de slag wil, moet namelijk van veel meer markten thuis zijn dan alleen maar van fotografie.

Meer dan alleen een fotograaf
Al veel gepassioneerde fotografen zijn je voorgegaan in het opzetten van een zelfstandige carrière binnen de fotografiebranche. Alleen diegenen die zich goed op dit avontuur hebben voorbereid, hebben een rendabele carrière op kunnen zetten. Velen onderkenden het belang van goede ondernemerskwaliteiten. Hoe fantastisch je werk als fotograaf ook is, als je niet in staat bent om op een effectieve manier je zaak te runnen, zul je nooit succesvol worden. Als freelance fotograaf moet je veel meer zijn, dan alleen maar fotograaf, je moet ook een ondernemer zijn.

Een eigen business, een uniek concept
Wanneer je een zelfstandige activiteit als freelance fotograaf op wilt zetten moet je allereerst heel duidelijk voor ogen hebben wat je precies wilt. Een andere valkuil waar veel beginnende freelance fotografen namelijk in trappen is dat ze alle mogelijke klussen aannemen, uit angst om zonder werk te zitten. Het probleem is dat je hierdoor geen tijd hebt om je op je unieke kwaliteiten te concentreren met het risico dat je het plezier in je vak verliest en je je niet verder ontwikkelt in waar je goed in bent. Stel daarom vooraf een duidelijk en uniek concept op waaraan je je houdt. Een goed uitgewerkt en uniek concept zal je bovendien helpen om een helder ondernemingsplan op te zetten, waardoor je onder andere meer kans hebt op het binnenhalen van de nodige financiering.

Ondernemingsplan opzetten
Ook als freelance fotograaf is het belangrijk om een goed ondernemingsplan op te stellen. Dit plan biedt je een goede richtlijn bij het opstarten, beheren en uitbreiden van je zelfstandige activiteit. Het helpt je bij het beoordelen van hoe realistisch je ideeën zijn en het stimuleert je om na te denken over je doelen en bedrijfsstrategieën. Ook dien je stil te staan bij welke doelgroep je aan wilt spreken, welke marketingstrategieën je in gaat zetten, welke tarieven je gaat hanteren en wat je werktijden zijn. Het opstellen van een ondernemingsplan dwingt je tevens om na te denken over hoeveel financiering je nog nodig hebt en hoe je dit kapitaal gaat verwerven.

Cursus Bedrijfsbeheer
Hoe je een goed ondernemingsplan op kunt stellen leer je onder andere binnen de Cursus Bedrijfsbeheer van de Fotografie Academie. Binnen deze cursus komen verder ook nuttige onderwerpen als boekhouding, marketing, verzekeringen en fiscale verplichtingen aan de orde. Een cursus bedrijfsbeheer is voor iedereen die een eigen business op wil zetten dan ook onmisbaar. Bovendien is het straks, wanneer je je zelfstandige activiteit wilt gaan registeren bij de Kruispuntbank van Ondernemingen, verplicht om een bewijs van voldoende kennis van bedrijfsbeheer te overleggen.

Comments

comments

© Copyright Fotografie Academie