Alles tot in de details met HDR-fotografie

Een probleem waar je als fotograaf tegenaan kunt lopen is dat de sensor van je camera minder contrast vastlegt, dan je oog kan waarnemen. Het kan dus gebeuren dat je een landschap tegenkomt met prachtig licht met indrukwekkende contrasten, maar wanneer je er een foto van maakt is het resultaat veel minder indrukwekkend dan dat je met het oog kunt waarnemen. Anders gezegd het dynamisch bereik van je camera is kleiner dan het menselijk oog. Dit is waar HDR-fotografie om de hoek komt kijken.

Belichting bij contrastrijke situaties
Om ervoor te zorgen dat je de mooie contrasten die je in een landschap of ander tafereel tegenkomt zo optimaal mogelijk vastlegt, dien je veel aandacht te besteden aan het instellen van de belichting. Sommige onderdelen van het plaatje dat je wilt schieten zijn bijvoorbeeld heel licht, terwijl andere delen juist heel donker zijn. Dit is erg lastig voor je camera. Hele lichte onderdelen worden al snel helemaal wit afgebeeld en de hele donkere delen kunnen helemaal zwart worden waardoor je geen details meer ziet. Je moet daarom als fotograaf ingrijpen en de belichting van je toestel aanpassen. Je moet dan kiezen welk deel van de foto je in elk geval goed wilt belichten.

Wat is HDR-fotografie?
De afkorting ‘HDR’ staat voor ‘High Dynamic Range’ (Hoog Dynamisch Bereik) en is een nabewerkingstechniek waarbij je zowel in de donkere gedeeltes als de lichte gedeeltes in de foto alle details kunt waarnemen. Voor alle duidelijkheid; een HDR-foto komt pas tot stand in de nabewerking en dus niet in je camera. Hiervoor is het nodig dat je van hetzelfde tafereel diverse foto’s maakt met verschillende belichtingsinstellingen. Vervolgens ga je deze foto’s op de computer samenvoegen tot één foto. Het resultaat is een foto waarbij in zowel de donkere als lichtere gedeeltes van de foto alle details zichtbaar zijn.

Alles tot in de details met HDR-fotografie
Je hoeft met behulp van deze techniek dus geen keuze meer te maken of je bijvoorbeeld in een strandfoto alleen de kleuren van de lucht met een ondergaande zon mooi laat overkomen of juist focust op de donkere details op de voorgrond. In een HDR-foto laat je alle details spreken en heb je geen last van een wit uitgeslagen lucht of van donkere silhouetten op de voorgrond. De HDR-nabewerkingstechniek is bijvoorbeeld ook ideaal wanneer je de texturen van bepaalde materialen duidelijk in beeld wilt brengen, denk aan de structuur van een boomschors of de structuur van bepaalde stenen.

Natuurlijk resultaat?
HDR-nabewerking is heel populair geworden onder fotografen. Het is een interessante techniek die tot hele mooie resultaten kan leiden, toch heeft deze methode een beetje een negatieve bijklank gekregen. Sommige mensen vinden dat de techniek soms te ver wordt doorgedreven waardoor de foto’s er onnatuurlijk en onrealistisch uitzien. Deze kritiek op de HDR-techniek kunnen we echter deels toeschrijven aan het feit dat we met deze techniek niet meer hoeven te letten op de beperkingen van onze fotocamera. We zijn ons bij het kijken naar foto’s niet meer bewust van deze beperkingen. Mensen zijn niet gewend om een foto te zien waarin zoveel detail zichtbaar is, daarom lijkt het beeld in de ogen van sommige mensen onrealistisch.

Comments

comments

© Copyright Fotografie Academie