Ambitie om modefotograaf te worden?

Het is niet zo gemakkelijk om binnen te dringen in de wereld van de modefotografie. Maar dat maakt de uitdaging misschien nog groter om het juist wel te proberen. Het is geen onmogelijke droom en dat geldt zeker als je over veel doorzettingsvermogen beschikt en hart hebt voor je vak. Lees hier onze tips en adviezen voor het nemen van de eerste stappen naar succes!

De eerste stappen naar succes
Een degelijke opleiding tot fotograaf is erg belangrijk als stevige basis voor een professionele fotografie carrière. Binnen een dergelijke opleiding maak je kennis met alle facetten van de fotografie en dus niet alleen met modefotografie. Dit is helemaal niet erg, want ook uit al die andere facetten kun je veel inspiratie, technieken en ideeën halen die je later kunt toepassen bij het maken van modefoto’s. Een goede fotografie-opleiding biedt je genoeg ruimte om je eigen creativiteit te ontwikkelen en je legt meteen je eerste contacten met andere fotografen (in spe) en vakdocenten.

Je portfolio als sleutel
Je opleiding afgerond en nu? Omdat je nog geen reputatie hebt opgebouwd binnen de modebranche, moet je andere manieren vinden om binnen te komen. Een indrukwekkend portfolie is de sleutel. Een portfolio bouw je niet zomaar op, daar moet je hard voor werken en heel inventief voor zijn. Misschien heb je al een paar mooie modeshots van tijdens je opleiding, maar dat is niet voldoende. Ga op zoek naar modefotografie opdrachten door je diensten aan te bieden bij modellenbureaus, aan (beginnende) modeontwerpers die een catalogus willen opstellen en contacteer modebladen. Ook Visagisten in spe zijn vaak erg geÏnteresseerd in een samenwerking met beginnende fotografen. Voeg alleen de allerbeste foto’s toe aan je portfolio.

Beeldagentschap inschakelen
Een goede manier om interessante modefotografie opdrachten binnen te halen is via een beeldagentschap. Een beeldagent heeft veel contacten in de fotografiewereld en kan je voorstellen aan vooraanstaande opdrachtgevers. Doe goed onderzoek naar welke agentschap het beste bij jou past. Wil jij je specialiseren in modefotografie, dan heb je natuurlijk niets te zoeken bij een beeldagent die voornamelijk opdrachtgevers in contact brengt met landschapfotografen.

Jouw werk in een galerie
Als fotograaf kun je je natuurlijk niets mooiers wensen dan jouw werk in een kunstgalerie te zien. Een kunstgalerie is ook voor modefotografen een ideaal podium. Fotografie wordt steeds meer gezien als echte kunst. Ook hier geldt weer dat je eerst goed onderzoek moet doen naar de verschillende galeries. Neem, voordat je ze bestormt met jouw werk, eerst contact op om te informeren naar hun inzendingenbeleid. Inzendingen zijn vaak alleen maar op bepaalde momenten in het jaar welkom.

Inzicht in de mode-industrie
Uitblinken in je vak is heel belangrijk, maar zonder gevoel voor ondernemen en zonder voldoende inzicht in de mode-industrie kom je nergens. Het is essentieel dat je weet hoe de mode-industrie in elkaar steekt. Hoe kom je daarachter als je nog geen ervaring hebt binnen deze branche? Je kunt in ieder geval beginnen met het nauwgezet bijhouden van vakliteratuur en het bezoeken van alle soorten mode-evenementen en contact. Ook uitgebreide kennis van bedrijfsvoering is onmisbaar. Hiervoor kan u dan ook best een cursus Bedrijfsbeheer volgen.

Comments

comments

© Copyright Fotografie Academie