Baby’s en peuters voor de camera

Het beroep van fotograaf is zeer veelzijdig. Je moet niet alleen goed met de techniek om kunnen gaan en creatief kunnen denken, in veel gevallen is fotografie ook mensenwerk. Dat geldt vooral voor een portretfotograaf. Het fotograferen van jonge kinderen vraagt daarbij nog eens om extra vaardigheden. We geven je hier een inleiding in het fotograferen van baby’s en peuters met praktische tips om de mooiste foto’s te kunnen maken.

Fotograferen van baby’s en peuters
Trotse ouders willen graag mooie foto’s van hun pasgeboren kindje. Het is niet gemakkelijk om dat ene speciale plaatje te schieten, omdat de bewegingen, gezichtsuitdrukkingen en stemmingen van baby’s moeilijk te controleren zijn. Datzelfde geldt ook voor peuters. Als fotograaf moet je dan ook geduldig kunnen werken, goed kunnen improviseren en snel kunnen handelen om het juiste fotomoment te pakken.

Creëer een ontspannen omgeving
Je maakt de mooiste foto’s van baby’s en peuters als de kinderen zich op hun gemak voelen. Komen de ouders en kinderen jouw studio bezoeken, zorg dan voor een aangename temperatuur en speeltjes om de aandacht van de kinderen mee te trekken. Zorg voor mooie speeltjes, zodat deze ook eventueel in de foto gebruikt kunnen worden voor extra sfeer. Speel vooraf even met de baby of de peuter, zodat het kindje aan jou kan wennen en ontspannen is. Een leuke gadget waarmee je tijdens het fotograferen de aandacht van kleine kinderen kunt trekken is de Happybirdie.

Neutrale achtergrond en diffuus licht
Voor het fotografen van baby’s en peuters raden we je aan om een neutrale achtergrond te gebruiken. Er moet ook voldoende licht zijn, maar kies wel altijd voor zacht diffuus licht om een zachte sfeer te benadrukken. Gebruik bij het fotograferen ook liever geen flits, maar stel daarvoor in de plaats een hogere ISO-waarde in. Het is niet erg als bepaalde delen van de foto minder scherp zijn, maar zorg ervoor dat de oogjes altijd scherp in beeld zijn.

Snel handelen en veel foto’s maken
We raden je aan, wanneer de baby of peuter meewerkt, om snel zo veel mogelijk foto’s achter elkaar te nemen. Met de goede digitale camera´s van vandaag is dat heel goed mogelijk en het brengt geen extra kosten met zich mee. Wacht niet voordurend op de ideale gezichtsuitdrukking, anders zul je net zien dat je het ideale moment daardoor juist mist. Bekijk achteraf de reeks foto’s om te zien of er een geschikte foto tussen zit. Let op: het is niet altijd nodig dat een baby of peuter recht in de camera kijkt of lacht om een mooie foto te krijgen.

Experimenteer met compositie en kadrering
Speel als fotograaf ook met de compositie om een dynamischer beeld te krijgen door het kindje niet alleen centraal in het beeld te fotograferen, maar maak ook eens een foto van het kindje meer vooraan in beeld in één hoek met op de achtergrond bijvoorbeeld de ouders of een van de ouders. Houdt de camera ook eens een beetje schuin voor meer dynamiek. Close-ups van baby’s kunnen ook heel mooi zijn, denk niet alleen aan het gezichtje, maar ook aan de handjes of voetjes.

Comments

comments

© Copyright Fotografie Academie