De mooiste vakantiefoto’s maken

Fotografie is voor veel fotografen niet alleen maar hun beroep, maar het is meestal een echte passie. Een fotograaf in hart en nieren grijpt graag elke gelegenheid aan om de mooiste foto’s te maken. Terwijl de meeste mensen als ze op vakantie gaan hun werk het liefst even helemaal willen vergeten, ziet een fotograaf zijn vakantie als de ideale gelegenheid om zijn vak uit te oefenen en zijn passie te voeden!

Ik ga op vakantie en neem mee…
Bovenaan je lijst staat natuurlijk je camera. Kijk je camera voor vertrek goed na. Koop je vlak voor vertrek een nieuwe camera, probeer hem dan eerst thuis uit, zodat je niet op vakantie per ongeluk met de verkeerde instellingen fotografeert. Neem ook extra batterijen mee. Je zult altijd zien dat juist wanneer je op het punt staat om je allermooiste foto te maken je ineens met een lege batterij zit. Houd er rekening mee dat batterijen bij heel warm of koud weer minder lang meegaan. Vergeet ook niet om extra geheugenkaartjes mee te nemen, zodat je geen mooie foto’s hoeft te missen of neem een laptop mee om je foto’s op te slaan. Denk ook aan adapterstekkers voor landen waar andere stopcontacten worden gebruikt.

Wat ga je fotograferen?
Denk voor je vertrek al na over wat je wilt gaan fotograferen. Bezoek bijvoorbeeld eens de website van Flickr Places en van de Free Photo Guides. Deze websites kunnen je helpen in de voorbereiding op de foto’s die je wilt gaan maken. Ze geven je een indruk van de fotografische mogelijkheden van uiteenlopende bestemmingen. Misschien dat jouw bestemming er ook wel tussen staat? Zo kun je onder andere van tevoren bepalen welke uitrusting je nodig hebt. Welke lenzen komen het beste van pas? Neem ik wel of geen statief mee? Moet je ter plekke wel of niet veel lopen en sjouwen met je uitrusting?

Maak onderscheidende foto’s
Belangrijke bezienswaardigheden over de hele wereld zijn al miljoenen keren gefotografeerd en vaak op dezelfde manier. Het is aan jou als fotograaf om een andere creatieve invalshoek te zoeken. Experimenteer met perspectief, kadrering, compositie en verschillende lenzen. Vermijd afleidende elementen in de foto, zoals groepen mensen, een persoon met een felle kleur kleding en hinderlijke objecten. Houd ook rekening met de belichting. Vroeg in de morgen of tegen het einde van de middag, wanneer de zon lager staat, heb je betere mogelijkheden om met het licht te spelen. Probeer bijvoorbeeld ook eens om met een reeks foto’s van hetzelfde onderwerp een verhaal te vertellen.

Oog voor detail en aandacht voor spontane momentjes
Wissel grote toeristische attracties af met het afslaan van de gebaande wegen en portretteer de lokale bevolking en fotografeer opmerkelijke kleine details op straat waar de meeste toeristen aan voorbijlopen. Ben alert op unieke spontane momentjes die je op het juiste moment weet vast te leggen in plaats van dat je je alleen maar concentreert op het maken van statische plaatjes. Op deze manier breng je meer sfeer en levendigheid in je vakantiefoto’s. Tot slot: geniet van je vakantie en beleef niet je hele vakantie enkel en alleen door de lens van je camera!

Ook interesse om de fijne kneepjes van het vak van fotograaf te leren? Volg dan een basiscursus fotografie!

Comments

comments

© Copyright Fotografie Academie