De principes van strobist fotografie

We laten je in dit artikel kennismaken met de principes van strobist fotografie; een veelbesproken thema binnen de fotografiewereld. Zeker voor beginnende fotografen die niet beschikken over dure studio-apparatuur is dit een zeer interessant onderwerp. Het gaat er bij strobist fotografie namelijk om dat je met bestaande of goedkope middelen foto’s weet te maken van studiokwaliteit. De strobist fotografie werd geïntroduceerd door de fotograaf David Hobby.

Haal de flits van je camera
Het belangrijkste kenmerk van strobist fotografie is dat je de flitser van je camera haalt. Deze cameraflitser ga je op een andere plek in de ruimte gebruiken door hem op afstand te bedienen, bijvoorbeeld via een kabel of met behulp van infrarood. Dit biedt ineens allerlei creatieve mogelijkheden. Je bent nu beter in staat om schaduwen te controleren en verder kun je de belichting gemakkelijk beïnvloeden door hulpmiddelen in te zetten als een softbox of flitsparaplu. Hiermee maak je het licht zachter.

Recht van voren flitsen vermijden
Een foto valt of staat in de meeste gevallen met het spel tussen licht en schaduw. Schaduw helpt je om diepte aan je foto te geven en je kunt schaduw inzetten om bepaalde delen van de foto wel of niet te benadrukken. Een belangrijke regel binnen de fotografie is dat datgene wat je belicht bijna net zo belangrijk is als wat je niet belicht. Om de schaduw in je foto te kunnen controleren heb je een flitser nodig die losstaat van de camera, want de slechtste plek voor een flitser is op je camera! Flitslicht dat recht van voren komt zorgt voor harde schaduwen, weinig diepte en te veel contrast. Bij portretfotografie leidt het vaak ook nog tot rode ogen, omdat het licht door het netvlies wordt gereflecteerd en in de lens wordt teruggekaatst.

Portretfoto’s maken volgens de strobist methode
We geven je hier een aantal tips voor het toepassen van de strobist methode bij het maken van een portretfoto:

• Meet het aanwezige licht. Dit kan door je camera in de automatische stand (P-stand) te zetten, op het model te richten en de sluiter half in te drukken. Er verschijnt nu een diafragmakeuze en een sluitertijd samen met de vooringestelde lichtgevoeligheid.

• Noteer deze instellingen en zet je camera in de handmatige stand (M-stand) en stel de gemeten waarden in.

• Gebruik de losse flitser als hoofdlicht om het model te belichten. Het aanwezige licht gebruik je als invullicht en mag daarom iets donkerder zijn. Je kunt het aanwezige licht minder helder maken door de sluitertijd te verhogen, het diafragma te verlagen of de lichtgevoeligheid te verlagen (of een combinatie van deze drie).

• Maak een testfoto om te zien of het aanwezige licht goed is en stel aan de hand daarvan de flitser in. Plaats de flitser in een hoek van 45 graden ten opzichte van de camera.

Bijna elke flitser is geschikt voor strobist fotografie. Het is wel belangrijk dat je de flitser handmatig kunt instellen. Wil je alle trucjes van het vak fotografie leren, bekijk dan eens de fotografie opleidingen van de Fotografie Academie.

Comments

comments

© Copyright Fotografie Academie