Een introductie in de panning-techniek

Als fotograaf raak je nooit uitgeleerd. Er zijn altijd wel weer bijzondere en nieuwe technieken te leren en leuke experimenten die je eens kunt uitproberen. Ben je bijvoorbeeld al bekend met de panning-techniek? Met het in de vingers krijgen van deze techniek kun je je vaardigheden op het gebied van fotografie op een leuke manier naar een hoger niveau tillen. Hier vind je een korte introductie in de panning-techniek.

Panning in het kort
Panning is een techniek waarmee je beweging of snelheid in een foto kunt uitdrukken. Het gaat hierbij om het vastleggen van een object dat zich in een rechte lijn en met een bepaalde snelheid voortbeweegt; bijvoorbeeld een voorbij razende auto, een marathonloper, een fietser of een dier dat voorbij komt rennen. Het resultaat van een goed uitgevoerde panning is een foto waarin het onderwerp bevroren en zo scherp mogelijk wordt afgebeeld in de actie, terwijl de achtergrond is vervaagd.

Uitvoeren van de panning-techniek
Hieronder zullen we stap voor stap aangeven hoe je een panning foto kunt maken. Zoals met alles zul je veel moeten oefenen, voordat je de techniek naar behoren in de vingers hebt. Oefen de eerste keren met een situatie die je zelf goed kunt controleren door bijvoorbeeld een vriend of vriendin een paar keer over straat voorbij te laten fietsen in dezelfde of verschillende snelheden. Voor het maken van een foto met de panning-techniek kun je het volgende stappenplan gebruiken:

 • Kies een focuspunt
  Dit wil zeggen dat je vooraf precies bepaalt op welk moment en op welke plaats je tijdens het pannen de foto neemt. Bijvoorbeeld op het moment dat de fietser voorbij een bepaald verkeersbord of een voordeur fietst.
 • Instellen van de sluitertijd
  Wanneer je een bewegend object wilt fotograferen heb je altijd een zeer lage sluitertijd nodig. Zorg dat je de sluitertijd goed afstemt op de snelheid van in dit geval de fietser. Bij een panning wordt over het algemeen aangeraden om te kiezen voor een sluitertijd van tussen 1/125 en 1/180, afhankelijk van de snelheid.
 • Stel een statief op
  Voor het uitvoeren van een panning werk je het beste met een statief, zodat je zeker weet dat je de camera op de juiste hoogte en over een strakke horizontale lijn kunt bewegen. Op deze manier wordt het beeld mooi in horizontale richting vervaagd. Maak je de foto uit de hand, dan kan het beeld ook verticaal gaan vervagen en dat willen we het liefst voorkomen. Oefen de pan-beweging een paar keer zonder een foto te nemen, zodat het straks gemakkelijker en soepeler gaat.
 • Het nemen van de foto
  Houd de fietser goed in de gaten wanneer je hem of haar dichterbij ziet komen en houd je vinger op de knop. Volg zo soepel mogelijk de beweging van de fietser en draai met je bovenlichaam mee, terwijl je voeten vast op de grond blijven staan. Druk de knop in om een foto te maken op het moment dat de fietser het focuspunt bereikt. Vergeet niet om ook dan de fietser in zijn rijrichting te blijven volgen voor een zo optimaal mogelijk resultaat.

Comments

comments

© Copyright Fotografie Academie