Een kijkje in de wereld van de huwelijksfotografie

huwelijksfotografie is een belangrijke tak binnen het vak. Sommige fotografen hebben zich hierin volledig gespecialiseerd, maar ook andere fotografen worden weleens voor een opdracht als deze benaderd. Het is een opdracht die je niet mag onderschatten. Neem hier alvast een kijkje in de wereld van de bruidsfotografie.

Afspraken maken
Je hebt de verantwoordelijkheid om de mooiste dag van het leven van een koppel te vereeuwigen. Er mag op deze dag niets misgaan, dat betekent dat je uitstekende voorbereidingen moet treffen en dat je goed kunt inspringen op onverwachte situaties. Een eerste kennismaking met het aanstaande bruidspaar dient ruim van tevoren plaats te vinden. Deze kennismaking is heel belangrijk om de wensen van het koppel te ontdekken. Maak ook duidelijke afspraken over het aantal foto’s en de prijs. Zet alles op papier en laat dit ondertekenen. Voor de bruiloft zal er nog regelmatig contact zijn om de details te bespreken. Zorg dat je op tijd het dagprogramma hebt, zodat je precies weet waar er gefotografeerd moet worden en hoeveel tijd je hebt.

Uitrusting, presentatie en onvoorziene situaties
Ben goed voorbereid door een lijst te maken van alle benodigde apparatuur en leg alles op tijd klaar. Zorg dat je uitrusting tiptop in orde is en dat je een goede reservecamera tot je beschikking hebt. Zorg ook altijd voor reservebatterijen en een voorraad geheugenkaartjes. Je schiet gedurende een dag als deze namelijk gemakkelijk honderden foto’s. Zie er zelf ook representatief uit en was je auto; je bent je eigen visitekaartje. Heb je ook een back-up plan mocht je auto niet willen starten? En staat er een collega-fotograaf stand-by mocht je plots ziek worden? Heb ook altijd de juiste adressen, telefoonnummers en routes bij de hand.

De belangrijkste fotomomenten
Tijdens een bruiloft zijn er heel veel belangrijke fotomomenten. Wat je echt niet mag missen zijn de eerste ontmoeting van de bruidegom aan de deur bij de bruid, het overhandigen van het bruidsboeket, de ceremonie in de trouwzaal en/of kerk, de ringen, het tekenen van de huwelijksakte, de kus, familieportretten en groepsfoto’s, de eerste dans en het snijden van de bruidstaart. Maar het zijn niet alleen deze grote momenten die een bruidsreportage tot een succes maken. Vergeet niet om detailfoto’s te maken van het bruidsboeket, de ringen, het trouwboekje, de trouwauto, details van de bruidskleding en het haar van de bruid, decoratie etc. Ook de naaste familie, bruidskindjes, de getuigen en de ceremoniemeester mogen niet in de huwelijksreportage ontbreken. Maak ook foto’s van de voorbereidingen bij de kapper en de visagiste.

Tips voor een geslaagde bruidsreportage
Tot slot nog enkele korte tips voor een geslaagde bruidsreportage:

  • Maak een lijst met alle benodigde apparatuur.
  • Check, check, dubbelcheck!
  • Maak back-up plannen.
  • Doe inspiratie op door bruidsreportages van andere fotografen te bekijken.
  • Schiet in RAW-formaat vanwege de grote bewerkingsmogelijkheden.
  • Eerst basisfoto’s maken, daarna experimenteren.
  • Controleer regelmatig de instellingen van je camera.
  • Verwissel regelmatig het geheugenkaartje (bij verlies of defect ben je minder foto’s kwijt).
  • Schakel de hulp in van een assistent.
  • Stuur de dag na de bruiloft al enkele mooie nabewerkte foto’s naar het bruidspaar als voorproefje op de complete reportage.

Comments

comments

© Copyright Fotografie Academie