Een timelapse sequentie maken

Veel fotografen zullen vast wel dat gevoel kennen dat ze denken op het punt te staan om een fantastische foto te maken, bijvoorbeeld van een schitterend landschap bij zonsondergang. Maar wanneer ze dan het eindresultaat bekijken, kan dit nogal eens tegenvallen. Het maken van een timelapse sequentie kan in een dergelijke situatie de oplossing bieden, omdat je hiermee beweging en verandering kunt laten zien.

Beweging en verandering
Timelapse fotografie is de laatste jaren ontzettend populair geworden onder fotografen. Het is een ideale manier voor fotografen om beweging vast te leggen met een fotocamera waarmee ze normaalgesproken alleen maar stilstaande beelden schieten. Zoals de naam ‘timelapse’ al verklapt, is het een manier om het voorbijgaan van de tijd vast te leggen. Timelapse fotografie wordt ook wel de ideale middenweg tussen foto en film genoemd. De sleutel tot succes in timelapse fotografie is beweging en verandering. Om een goede timelapse sequentie te maken moet je op de eerste plaats oog hebben voor hoe dingen bewegen of veranderen; dit nog voorafgaand aan het kiezen van een onderwerp. Een timelapse sequentie van een stilstaand onderwerp geeft meestal niet het gewenste resultaat, tenzij je te maken hebt met bijvoorbeeld dramatische luchten en indrukwekkend veranderende lichtsituaties.

Het verstrijken van de tijd
Een van de belangrijkste vragen die je jezelf moet stellen wanneer je van plan bent om een timelapse reeks te maken is: hoelang moet de timelapse gaan duren? Aan de hand hiervan kun je gaan bepalen hoeveel frames je moet gaan schieten. Let op de eerste plaats op hoelang de feitelijke gebeurtenis die je in beeld wilt gaan brengen in werkelijkheid duurt. Soms kan het gaan om iets wat een kwartiertje duurt, maar het kan ook gaan om een gebeurtenis die zich over de hele dag uitstrekt. Je moet voor je begint een rekensommetje maken om te weten hoeveel frames je moet schieten en om de hoeveel tijd om een vloeiende timelapse te krijgen.

Praktijkvoorbeeld
Voor het maken van een timelapse reeks heb je op de eerste plaats een goede camera en een statief nodig om vanuit één standpunt een reeks foto’s te maken van eenzelfde gebeurtenis. Begin om te oefenen met het maken van een timelapse reeks eerst met een gebeurtenis die niet al te lang duurt. Kies bijvoorbeeld voor een fonteinenspektakel in een stadspark dat 10 minuten duurt. Maak hiervan een timelapse sequentie van 10 seconden. Om een timelapse er vloeiend uit te laten zien, heb je altijd minimaal 24 frames per seconde nodig. Dit is de standaard frame rate voor film. Dit bekent dat je voor een gebeurtenis van 10 minuten waar je een timelapse van 10 seconden van wilt maken, de volgende rekensom maakt:

  • 24 foto’s x 10 seconden = 240 frames
  • 10 minuten bestaan uit 600 seconden (10 minuten x 60 seconden)
  • 600 seconden/240 frames = 2,5 seconden

Kortom, je dient voor een vloeiende timelapse van een gebeurtenis van 10 minuten die je inkort tot 10 seconden minimaal om de 2,5 seconden een foto te maken. Na het maken van de foto’s plak je de foto’s met een softwareprogramma, bijvoorbeeld Adobe Lightroom, achterelkaar. Hier heb je ook de mogelijkheid om de foto’s naar wens digitaal na te bewerken. Meer weten over fotografie? Schrijf je in voor een opleiding fotografie!

Comments

comments

© Copyright Fotografie Academie