Fotograferen bij fel zonlicht

Reis je deze zomer af naar een zonnig vakantieoord, dan neem je als fotografieliefhebber vast ook je camera mee. Op vakantie maak je vaak de mooiste foto’s. Je zult echter in situaties terechtkomen waarin je een prachtig onderwerp tegenkomt om te fotograferen, maar juist op dat moment heb je last van fel zonlicht. Toch zijn er verschillende manieren waarop je ook bij fel zonlicht mooie foto’s kunt maken. We hebben hier een aantal tips voor je.

Het probleem van fel zonlicht
Om volop van de vakantie te kunnen genieten hebben de meeste mensen het liefst mooi zonnig weer. Het probleem voor fotografen is dat ze midden op de dag, wanneer de zon hoog staat, last hebben van harde schaduwen in hun foto’s. Dit kan ertoe leiden dat het gedeelte van de foto dat in de schaduw ligt helemaal zwart wordt en dat het door de zon belichte deel helemaal wit is. Je hebt misschien niet altijd de mogelijkheid om op bepaalde plekken vroeg in de morgen of laat in de middag te fotograferen en dus zul je het moeten doen met de lichtomstandigheden zoals ze zijn. Hoe kun je dan toch het beste uit je foto’s halen?

Gebruik een polarisatiefilter
Er zijn verschillende manieren waarop je bij fel zonlicht toch het sterke contrast in je foto’s kunt omzeilen. Ga bijvoorbeeld op zoek naar composities waarin alles ongeveer gelijk belicht is. Vaak kun je door iets van plek te veranderen harde schaduwen buiten beeld houden. Het is ook een goed idee om een polarisatiefilter bij je te hebben. Wanneer de zon fel schijnt, heb je meer last van reflecties, waardoor de kleuren op de foto minder goed uitkomen. Met een polarisatiefilter heb je minder last van reflecties en worden de kleuren op de foto feller weergegeven.

Fotografeer in de schaduw
Naast het buiten beeld houden van harde schaduwen of het gebruik van een polarisatiefilter, kun je er ook voor kiezen om juist alleen in de schaduw te fotograferen. De voordelen hiervan zijn dat je kunt werken met een zachtere belichting, dat je meer details in je foto krijgt en dat de kleuren realistischer zijn. Om toch een warme sfeer in je foto te krijgen is het een goede tip om de witbalans een tikkeltje warmer te zetten.

Maak gebruik van harde schaduwen en tegenlicht als stijleffect
Je kunt ook proberen om midden op de dag de sterke contrasten tussen donkere schaduwen en belichte onderdelen in de foto te gebruiken als stijleffect. In sommige gevallen kan je foto hierdoor een interessant accent krijgen. Waarom experimenteer je er niet eens mee? Je kunt ook proberen om fel tegenlicht midden op de dag te gebruiken om een mooie lichtrand om een onderwerp te krijgen.

Let op: het LCD-scherm van je fotocamera geeft niet altijd een goede indruk van hoe donker de schaduw in de foto is. Op het LCD-scherm kan een schaduw helemaal zwart lijken, maar als je de foto later op je computer bekijkt, is het heel goed mogelijk dat je nog genoeg details ziet.

Comments

comments

© Copyright Fotografie Academie