Fotograferen in de donkere dagen voor kerst

De donkere dagen voor kerst kunnen als interessante inspiratiebron dienen voor het maken van mooie foto’s, omdat de donkerte doorbroken wordt door de kerstverlichting die je overal in alle kleuren en vormen tegenkomt. Laat je hierdoor eens inspireren en ga aan de slag. We helpen je in dit artikel op weg met het ontdekken van de mogelijkheden die deze dagen je als fotograaf te bieden hebben en met enkele praktische tips om tot de mooiste resultaten te komen.

Aandacht voor contrast donker-licht
Voor het vinden van mooie gelegenheden voor het maken van kerstfoto’s hoef je waarschijnlijk niet ver te gaan. Overal kom je wel mooie tafereeltjes tegen met versierde kerstbomen en feestelijke kerstverlichting. Vooral het contrast tussen de donkerte en de verlichting biedt mooie mogelijkheden. Je dient hierbij wel extra aandacht te hebben voor de juiste belichting. Wanneer je kerstverlichting fotografeert wordt de rest van de foto algauw zwart. Hieronder volgen enkele tips die je kunnen helpen met het krijgen van de juiste belichting.

Probeer de flits te vermijden
We raden je aan om als het even kan het gebruik van de flits te vermijden. Het probleem met de flitser is dat je al snel de kleur verliest van het omgevingslicht en dat je foto daardoor inlevert op de sfeer die het uitstraalt. Probeer liever eerst een plek te zoeken waar je naast de kerstverlichting ook een andere lichtbron voorhanden hebt, bijvoorbeeld straatverlichting. Een andere goede tip is om net na zonsondergang te fotograferen wanneer het nog niet helemaal donker is. Verder kun je uiteraard ook, wanneer je in RAW-formaat fotografeert, in de nabewerking met Adobe Lightroom de ‘Fill light’ functie gebruiken om de details in de gedeeltes van de foto die te donker zijn op te halen.

Sfeervolle effecten met kerstverlichting
Door met de sluitertijd en het diafragma te spelen kun je allerlei sfeervolle effecten creëren bij het fotograferen van kerstverlichting.

Abstracte kerstfoto
Probeer bijvoorbeeld eens een hele abstracte foto te maken van de lichtjes van een grote kerstboom op een stadsplein. De lichtjes in een dergelijke boom staan vaak ver uit elkaar. Kies voor een zo groot mogelijk diafragma, oftewel een zo laag mogelijk f-getal, en gebruik daarna de handmatige focus van de lens. Draai aan de lens tot de lichtjes steeds onscherper worden en vage lichtbolletjes worden en maak de foto. De onscherpe foto zal voor extra sfeer zorgen.

Sterretjes in de kerstboom
Je kunt bovenstaand effect ook omkeren door juist een zo dicht mogelijk diafragma te gebruiken, oftewel een zo hoog mogelijk f-getal. Op deze manier zorg je ervoor dat de lichtjes in de kerstboom op sterretjes lijken. Kortom, een effect dat perfect past bij de kersttijd. Gebruik hiervoor wel altijd een statief vanwege de langere sluitertijd die je hiervoor nodig hebt.

Creatieve feestdagen en een inspirerend 2014
Tot slot wenst de Fotografie Academie hier iedereen graag creatieve feestdagen en een inspirerend 2014. We hopen je in het nieuwe jaar te mogen verwelkomen tijdens een van onze fotografiecursussen.

Comments

comments

© Copyright Fotografie Academie