Fotograferen in de mist

In deze tijd van het jaar hebben we regelmatig te maken met mist, vooral in de ochtend. Mist biedt fotografen vaak goede mogelijkheden voor het maken van prachtige foto’s. Voor veel fotografen is dit een van de meest geliefde weersituaties. Het kan mooie schilderachtige plaatjes opleveren en bijvoorbeeld een bekende omgeving ineens in een heel ander licht zetten. Laten we hier eens de mogelijkheden bekijken voor het fotograferen in de mist.

Wanneer is het mistig?
Mist is een weersomstandigheid die moeilijk te voorspellen is en vaak ook heel lokaal kan optreden. Het is dus niet gemakkelijk om een fotosessie in de mist te plannen. De meeste kans op mist heb je vroeg in de ochtend in de herfst. Er vormt zich mist wanneer de lucht vlak boven het aardoppervlak afkoelt. Deze afkoeling zorgt ervoor dat de waterdamp in de lucht omgezet wordt in kleine waterdruppeltjes die in de lucht zweven. Dit heet condensatie. Er zijn allerlei soorten mist, zoals ijsmist, stralingsmist, regenmist, zeemist etc. Wanneer de nacht helder is, het windstil is en het behoorlijk afkoelt ten opzichte van overdag heb je grote kans dat het de volgende ochtend mistig is.

Werken met contrast
In mistige weersomstandigheden fotograferen is een leuke uitdaging. De mistflarden kunnen in beweging zijn waardoor de omgeving er steeds anders uit kan zien. De mooiste foto’s maak je bij lichte mist en voorbij trekkende mistflarden. Er kan ineens een object vanachter een mistbank verschijnen en een mooi contrast vormen met de grijze mistige wereld eromheen. Dit object kan een bepaalde kleur hebben. Doordat er in de mistige omgeving weinig kleuren zijn, springt dit object extra naar de voorgrond. Dichte mist is minder geschikt, omdat er dan nauwelijks tot geen kleuren van de omgeving te zien zijn.

Zonnestralen fotograferen
Een van de mooiste momenten om te fotograferen tijdens mist is wanneer de zonnestralen door de mist heen breken. De beste omgeving om dit te realiseren is in een mistig bos. De waterdruppeltjes die door de lucht zweven, blijven vaak wat langer onder de bomen hangen. Ze kunnen daardoor en mede door de onderbreking van de bladeren en takken op een mooie manier de zonnestralen reflecteren. Om je foto nog meer inhoud te geven kun je dit mooie fenomeen combineren met een onderwerp, bijvoorbeeld iemand die zijn hond uitlaat of een ruiter te paard. Op deze manier kun je een verhalend element in je foto brengen.

Camera-instellingen bij mist
Doordat je in mistige omstandigheden weinig contrast hebt, kan je camera moeite hebben met scherpstellen. Probeer een object in de buurt te vinden waar je de autofocus op scherp kunt laten stellen. Wanneer je kiest voor een kleiner diafragma, zul je minder snel problemen krijgen met de focus. Doordat je tijdens mist veel wit in beeld hebt, zal je fotocamera al snel automatisch je foto´s te zeer onderbelichten, waardoor de foto’s vaak te donker worden. Let hier op en kies eventueel voor +1 overbelichting om dit te compenseren. Zoals voor bijna elke situatie geldt ook hier; probeer verschillende instellingen uit.

Wil je alles weten over professionele fotografie om in elke situatie het beste uit je digitale camera te halen volg dan de fotografie cursussen van de Fotografie Academie.

Comments

comments

© Copyright Fotografie Academie