Fotograferen met de zon als lichtbron

Bij fotografie is er niets zo belangrijk als licht. Eigenlijk zegt het woord ‘fotografie’ het al. Dit woord is afgeleid uit het Grieks en betekent letterlijk ‘schrijven met licht’. De mooiste plaatjes worden meestal buiten geschoten met natuurlijk licht. Dat klinkt misschien heel eenvoudig, maar er zijn toch een aantal belangrijke aandachtspunten. We helpen je hier graag op weg met het fotografen met enkel de zon als lichtbron. 

Timing en lichtrichting
Wanneer je buiten fotografeert en alleen wilt werken met de zon als lichtbron zijn timing en lichtrichting heel belangrijk. De uitstraling van je foto zal sterk afhangen van het moment op de dag waarop je fotografeert. Je kunt het nemen van een foto bij een bepaalde stand van de zon niet op dezelfde dag herhalen. Je kunt ook niet zomaar de richting van het licht veranderen, zoals dat in de studio wel mogelijk is door een lamp te verplaatsen. Welk moment van de dag en welke lichtrichting is het meest wenselijk? Dat hangt van het effect af dat je wilt bereiken. Over het algemeen behaal je de beste resultaten wanneer je vroeg in de ochtend of aan het einde van dag fotografeert. Op deze momenten heb je minder hard licht en slaag je er beter in om meer sfeer in je foto te krijgen. Laten we de mogelijke lichtrichtingen eens nader bekijken.

Belichting van voren of van boven
Licht dat van voren of van boven komt, is meestal niet wenselijk. Licht dat voornamelijk van voren komt vlakt de optische structuur van de foto erg af. Dit leidt tot een oninteressant beeld met weinig diepte. Wanneer de zon hoog aan de hemel staat en bijna direct van boven komt, kun je last krijgen van hinderende harde schaduwen in combinatie met te fel verlichte onderdelen op de foto. Deze lichtomstandigheden kom je tegen midden op de dag.

Belichting van achter
Het effect van deze lichtrichting is dat het onderwerp een silhouet wordt. Dit kan een gewenst effect zijn om een foto een artistieke lading te geven. Wanneer je een persoon wilt fotograferen en goed zijn of haar gezicht wilt kunnen zien of goed de details van een bepaald voorwerp wilt tonen is dit natuurlijk niet de beste keuze. Voor het fotograferen met zonlicht dat vanachter komt voor het creëren van een silhouet, kies je het best voor een moment in de ochtend of later in de middag wanneer de zon lager staat.

Belichting van de zijkant
Belichting van de zijkant is meestal de meest ideale lichtrichting. Bepaalde delen van het onderwerp dat je fotografeert zullen belicht zijn en andere delen zullen in de schaduw vallen. De overgang tussen de lichte delen en de delen die in de schaduw vallen zal vloeiender zijn en er komen talloze lichtintensiteiten in de foto voor. Er ontstaat een interessant spel tussen licht en schaduw, wat de foto heel interessant zal maken. Ook hier geldt weer hoe lager de zon staat hoe meer sfeer je in de foto krijgt.

Digitale nabewerking
Mocht je na het nemen van de foto’s toch nog wat imperfecties opmerken, dan is het natuurlijk ook altijd mogelijk om de foto digitaal na te bewerken met bijvoorbeeld een programma als Photoshop. Ga daarvoor binnen het programma naar het ‘Beeld-menu’, ga vervolgens naar ‘Aanpassingen’ en vervolgens naar ‘Helderheid/Contrast’ om de foto naar wens aan te passen.

Comments

comments

© Copyright Fotografie Academie