Fotografie: creatief met de zon

Een geliefd onderwerp voor fotografie is de zon. Met je digitale spiegelreflexcamera kun je op allerlei creatieve manieren de zon in beeld brengen. Het is echter wel een onderwerp dat om extra aandacht vraagt. Het is niet gemakkelijk om die felle lichtbron in beeld te brengen. Maar dat maakt de uitdaging en vervolgens de voldoening van een geslaagde foto nog groter!

Fotografie is meer dan de realiteit vastleggen
Wat zo leuk is aan fotografie is dat het veel meer is dan enkel het vastleggen van de realiteit. Veel fotografen zien er een uitdaging in om een reële situatie zo perfect mogelijk en zo trouw mogelijk aan de werkelijkheid vast te leggen; bijvoorbeeld een perfecte zonsondergang met sprekende kleuren. Maar het is ook erg leuk om eens de technische mogelijkheden van je fotocamera in te zetten om creatief aan de slag te gaan met de werkelijkheid. De zon is een uitermate geschikt onderwerp om hiermee te experimenteren. Hieronder vind je tips voor beide doeleinden.

Kleurrijke zonsondergang in beeld brengen
Het fotograferen van de zonsondergang blijft populair, maar een zonsondergang kan op de foto soms fletser overkomen dan in de werkelijkheid. Dit komt doordat de camera te zeer overbelicht, omdat het steeds donkerder wordt. Belicht daarom een beetje onder. Hierdoor komen de kleuren sprekender naar voren. Probeer verschillende belichtingsinstellingen; bijvoorbeeld eerst 1/3 onderbelichten, vervolgens, 2/3 en dan met 1 stop. Verder zorgt een groothoeklens ook voor opvallendere kleuren in je foto dan een telelens. Focus bovendien niet alleen op de zon; let ook op de omgeving! Het is vaak de weerkaatsing van het licht op de wolken die een zonsondergang pas echt mooi maakt. Experimenteer ook met de compositie om te bestuderen op welke manier de zonsondergang het beste tot zijn recht komt.

Verander de zon in een ster
Om een grote lichtbron als de zon kleiner te maken en in stervorm in beeld te brengen moet je op de eerste plaats een klein diafragma instellen. Over het algemeen kun je een diafragma van f/16 als uitgangspunt nemen om de zon in een ster om te toveren. Fotografeer in dit geval liever niet de zon in een lege lucht. Laat de zon bijvoorbeeld ergens doorheen schijnen, door bomen of bloemen. Je kunt de zon ook ergens achter vandaan laten komen, bijvoorbeeld vanachter een rotsenpartij, een beeld of een gebouw. Maak meerdere opnames vanuit verschillende standpunten en met verschillende instellingen, zodat je altijd een foto naar wens hebt.

Een draai geven aan de context
Naast het veranderen van de vorm van de zon, is het ook interessant om de zon eens uit zijn context te halen en in een heel ander object te transformeren. Maak van de zon eens een voetbal, een lamp, een ballon of bloem. Het is erg leuk om hiermee aan de slag te gaan. Alles draait hier om het vinden van een creatieve invalshoek en het juiste perspectief. De fotograaf Adrian Limani ging je al voor. Laat je hier inspireren door zijn werk.

Comments

comments

© Copyright Fotografie Academie