Foto’s maken met mooie reflecties

In dit artikel geven we je tips over hoe je reflecties kunt gebruiken bij het fotograferen. Reflecties kunnen je foto’s op allerlei manieren interessanter maken. Je kunt reflecties gebruiken om meer diepte in je foto te brengen, om een beeld abstracter te maken of om een nieuwe kijk op een onderwerp te geven. Veel fotografen zijn zich niet bewust van op hoeveel plekken ze reflecties tegen kunnen komen.

Waar vind je reflecties?
Als je eens goed om je heen kijkt zijn reflecties bijna overal te vinden. Reflecties kunnen een goede inspiratiebron vormen voor fotografen. Je kunt reflecties vinden in waterplassen, in vijvers, in een waterdruppel, in etalages van winkels, in andere ruiten, in spiegels, in een glanzende auto en zelfs in iemands ogen. Door gebruik te maken van een reflectie in een glanzend oppervlak kun je een alledaags onderwerp een hele nieuwe dimensie geven en je foto omtoveren tot een waar kunstwerk. Je kunt een foto op deze manier onder andere verrijken op het gebied van kleur en vormgeving.

Reflecties in natuurfotografie
Een discipline binnen de fotografie waarin vaak gebruik wordt gemaakt van reflecties is natuurfotografie. Iedereen heeft vast weleens een foto van een meer gezien waarin omringende bergen worden gereflecteerd. De beste momenten om mooie reflecties in de natuur te fotograferen zijn bij zonsopgang of bij zonsondergang. Op deze momenten heb je vaak een mooier lichtspel, dan wanneer de zon hoog aan de hemel staat. Verder krijg je ook het beste resultaat wanneer het windstil is, zodat rimpelingen in het water de helderheid van de reflectie niet verstoren. Vooral in het voorjaar als alles in bloei staat of in de herfst wanneer de bladeren aan de bomen verkleuren, kun je prachtige kleurrijke beelden creëren met reflecties. De meeste fotografen kiezen bij foto’s met reflecties voor een compositie met de horizon halverwege of op een derde van de foto, zodat er veel nadruk op de reflectie ligt.

Reflecties in architectuurfotografie
Een andere tak van de fotografie waarbinnen veel wordt gewerkt met reflecties is architectuurfotografie. Het gebruikmaken van reflecties is bij uitstek een manier om een statisch gebouw op een interessantere manier te fotograferen. In plaats van dat je eenvoudigweg het gebouw vastlegt, kun je met behulp van reflecties zelf een beeld creëren. Na een fikse regenbui kun je bijvoorbeeld een gebouw via een reflectie in een waterplas fotograferen. Moderne gebouwen zijn vaak voorzien van veel glas en staal. Deze oppervlakten kunnen op een mooie manier licht of omringende gebouwen reflecteren, waardoor je foto extra dimensies krijgt. Een andere goede tip: laat eens een historisch gebouw reflecteren in de ruiten van bijvoorbeeld een nabijgelegen hypermodern pand.

Altijd op zoek naar de mooiste beelden
De manieren waarop je reflecties kunt gebruiken in foto’s zijn eindeloos. Ga eens op pad met je camera om hiermee te experimenteren. Je zult ontdekken dat wanneer je eenmaal bewust op zoek gaat naar interessante reflecties, de mogelijkheden enorm zijn. Je zult hier steeds meer oog voor gaan ontwikkelen. Een fotograaf dient altijd op zoek te zijn naar manieren om foto’s interessanter of onderscheidend te maken. Het werken met reflecties is een van de manieren om dit te doen. Tijdens een opleiding fotografie zul je hiervoor nog veel meer handvaten aangereikt krijgen.

Comments

comments

© Copyright Fotografie Academie