Geld verdienen met stockfotografie

Een carrière als freelance fotograaf biedt talloze mogelijkheden. Maar hoe begin je na je opleiding fotografie met het verdienen van geld? Dat is een vraag waar veel beginnende fotografen mee kampen. Een van de manieren om geld te verdienen als professionele fotograaf is door het verkopen van stockfoto’s. Dat kan tegenwoordig heel gemakkelijk via de digitale weg.

Wat is stockfotografie?
Stockfoto’s kan vertaald worden als foto’s op voorraad. Wanneer iemand een foto over een bepaald onderwerp nodig heeft, kan hij zich wenden tot een stockbureau. Stockfoto’s kunnen uiteenlopende onderwerpen hebben. Een stockbureau beheert online een uitgebreid ‘magazijn’ met foto’s. Stockfoto’s maak je dus niet voor een specifieke klant en ze zijn niet-exclusief te gebruiken. Wanneer je foto’s worden opgenomen door een stockbureau kunnen je foto’s uitgekozen worden door klanten die zelf niet de mogelijkheid hebben om een goede foto te maken of die geen fotograaf willen inhuren.

Hoeveel verdien ik met stockfotografie?
Hoeveel je verdient met stockfotografie hangt af van de hoeveelheid tijd die je erin stopt en de kwaliteit van je foto’s. Hoe vaker je foto’s worden verkocht, hoe meer je verdient. Voor de meeste fotografen is het een leuke bijverdienste naast hun overige opdrachten. Toch zijn er ook fotografen die de juiste stockfoto’s hebben gemaakt en sommige foto’s in groten getale verkopen, waardoor hun stockfotografie activiteiten ineens zeer rendabel zijn.

Hoe werken stockbureau’s?
Geld verdienen met stockfoto’s is over het algemeen alleen weggelegd voor professionele fotografen of hele goede amateurfotografen. Stockbureau’s accepteren namelijk niet zomaar alle foto’s. De foto’s die je indient worden heel nauwkeurig beoordeeld door zogeheten reviewers. Foto’s die niet voldoen aan de eisen van het stockbureau worden afgekeurd. Er wordt niet alleen gekeken naar de technische kwaliteit van de foto’s, maar er wordt ook gecontroleerd of de foto’s geen copyright gevoelige onderwerpen bevatten en er mogen ook geen logo’s of beeldmerken zichtbaar zijn. Voorbeelden van bekende stockbureaus zijn iStock, Dreamstime en Shutterstock.

Geschikte onderwerpen voor stockfoto’s
Stockbureaus krijgen aanvragen voor foto’s met alle onderwerpen die je maar kunt bedenken, maar er zijn onderwerpen en soorten foto’s die beter verkopen. Er wordt bijvoorbeeld meer gezocht naar foto’s die er natuurlijk uitzien in plaats van naar geënsceneerde foto’s. Verder zijn foto’s van opkomende markten als Brazilië, China en Zuid-Afrika veelgevraagd, evenals medische foto’s. Ook lokale plaatjes en foto’s over culturele diversiteit zijn populair. Een andere goede tip voor geld verdienen met stockfoto’s is het volgen van trends. Kijk eens op Facebook naar welke onderwerpen er op dit moment ‘hot’ zijn. Of kijk eens een paar maanden of zelfs jaren vooruit; welke grote evenementen komen eraan? Het WK voetbal, de Olympische Spelen, eeuwfeesten etc.

Hoe worden je stockfoto’s gevonden?
De online stockbureau’s beschikken over talloze foto’s, daarom is het belangrijk om aandacht te besteden aan een goede vindbaarheid van je foto’s. Dat doe je door goede keywords bij je foto’s te plaatsen. Vertel kort en letterlijk wat erop de foto is te zien. Daarnaast is het ook slim om aan te geven welke emotie de foto oproept en welke speciale kleuren of technieken er zijn gebruikt.

Comments

comments

© Copyright Fotografie Academie