Hebben fotocamera’s met Wi-Fi toekomst?

Begin dit jaar vond in Las Vegas de jaarlijks terugkerende beurs CES (Consumer Electronics Show) plaats. Ook op het gebied van fotografie is er op deze technologiebeurs altijd veel te ontdekken. Er werden onder andere verschillende fotocamera’s met Wi-Fi gepresenteerd. Binnen de fotografiewereld komt steeds vaker de vraag naar boven of fotocamera’s met Wi-Fi wel of geen toekomst hebben.

Fotocamera’s met Wi-Fi zijn niet nieuw
Met een fotocamera die uitgerust is met Wi-Fi kun je via een draadloze internetverbinding meteen de foto’s die je hebt gemaakt uploaden naar bijvoorbeeld social media netwerken of fotowebsites als Picasa of Flickr. Maar fotocamera´s met deze functionaliteit zijn zeker niet nieuw. De eerste fotocamera’s met deze functie werden al in 2004 op de markt gebracht. De allereerste fotocamera met Wi-Fi was de Nikon D2H. Toch bleken dit soort camera’s in die tijd niet echt aan te slaan. Nu is er, zoals bleek op de CES-beurs, ineens weer veel meer aandacht voor. Dit komt mogelijk doordat de technologieën omtrent draadloos internet zijn verbeterd en omdat mobiele internet toepassingen dankzij apparaten als smartphones en tablets steeds verder geïntegreerd raken in de samenleving.

Wi-Fi fotocamera’s en smartphones
Ondertussen komen er steeds meer fotocamera’s met Wi-Fi op de markt die kunnen communiceren met je smartphone. De op de CES gepresenteerde Canon Powershot N heeft bijvoorbeeld naast ingebouwde Wi-Fi ook een Mobile Device Connect-knop waarmee je op je iPhone een app kunt openen, zodat je de gemaakte foto’s draadloos van je fotocamera naar je smartphone kunt sturen. Je kunt de gemaakte foto’s ook meteen op social media netwerken als Facebook plaatsen. Verder kan deze camera ook GPS-data van je smartphone toevoegen, zodat je eenvoudig de locatie kunt terugvinden waar de foto is gemaakt. Deze functies zijn erg handig, vooral voor de vakantieganger, maar zijn deze toepassingen ook geschikt voor de professionele fotografie?

Wi-Fi fotocamera’s en professionele fotografie?
Over het nut van het gebruik van Wi-Fi fotocamera’s in de professionele fotografie wordt nog flink gediscussieerd. Fotografen die voor tijdschriften werken kunnen zich bijvoorbeeld niet voorstellen dat ze een foto rechtstreeks vanuit hun fotocamera doorsturen naar de redactie, zonder dat ze de foto eerst zelf nauwkeurig hebben bekeken en bewerkt. Persfotografen die snel foto’s moeten leveren van belangrijke actuele gebeurtenissen zien er meer het nut van in. Binnen deze tak van de fotografie gaat het er vooral om dat je zo snel mogelijk beeldmateriaal kunt aanleveren van een actuele gebeurtenis. Ook kan deze functionaliteit handig zijn als je als sportfotograaf talloze foto’s maakt van een belangrijke voetbalwedstrijd, zodat je direct automatisch back-ups van je foto’s kunt maken op je laptop.

De tijd zal het leren
Zoals met iedere nieuwe technologische ontwikkeling is er tijd voor nodig om er gemeengoed van te maken. We zien dat de samenwerking tussen apparaten steeds beter wordt en de grenzen tussen fotocamera’s, smartphones, laptops en tablets steeds kleiner worden. Mogelijk dat over een paar jaar ook iedere professionele fotograaf met een fotocamera met Wi-Fi functionaliteit rondloopt. De tijd zal het leren.

Comments

comments

© Copyright Fotografie Academie