Hoe fotografeer je een sterrenhemel?

Dit keer fotografie tips in de sfeer van de kerst; hoe fotografeer je de sterren aan de hemel? Koude heldere winternachten zijn ideaal voor het fotograferen van de sterrenhemel, mits je het geen punt vindt om de kou te trotseren! Als fotograaf moet je wat over hebben voor een mooie foto. Met het volgen van onderstaande tips zal je beslist beloond worden met de prachtigste resultaten.

Aan de slag met astrofotografie!
Een mooie sterrenhemel fotograferen is een speciale uitdaging. Je moet de basisprincipes van fotografie meester zijn. De specialisatie binnen de fotografie die zich bezighoudt met het fotograferen van objecten aan de nachtelijke hemel, zoals sterren, noemen we astrofotografie. Hoewel er speciale geavanceerde apparatuur voor bestaat, zoals CCD camera’s, is het ook mogelijk om met je digitale spiegelreflexcamera een sterrenhemel vast te leggen. Je kunt je mooie sterrenhemelfoto’s bijvoorbeeld gebruiken voor het maken van kerstkaarten.

Wat heb je nodig?
Voor het fotograferen van de sterren aan de hemel heb je een camera nodig die je handmatig kunt instellen. Vooral het instellen van de juiste ISO-waarde en sluitertijd is heel belangrijk. Verder heb je een objectief nodig met een groot diafragma, omdat je heel veel licht nodig hebt. Combineer dit met een ultra groothoeklens, zodat de scherptediepte geen probleem is. Een statief is ook onmisbaar, omdat je gaat werken met lange belichtingstijden van wel tientallen seconden. Een stabiele camera is dan cruciaal.

Goede locatie is het halve werk
Het vinden van een goede locatie voor het fotograferen van de sterren is vandaag de dag geen gemakkelijke opgave, vanwege lichtvervuiling. Het moet om je heen tot in de verste verte echt donker zijn. De lichten van een stad op enkele kilometers afstand kunnen je sterrenhemelfoto’s nog steeds verstoren. Je kunt onder meer Google Earth raadplegen om een goede locatie te vinden. Hierop kun je zien waar de mooiste sterren en sterrenbeelden zich bevinden. Een handige app is de Star Walk app met een overzicht van alle standen van de sterren en de sterrenbeelden.

Fotografeer in RAW-formaat
Fotografeer bij voorkeur in RAW-formaat. ‘RAW’ staat voor ‘ruw’, oftewel het gaat hier om een onbewerkte foto. Een foto in RAW-formaat beschikt over de oorspronkelijke gegevens, zoals die van de beeldsensor zijn uitgelezen. Hier heb je veel voordeel van in de nabewerking van de foto’s met programma’s als Adobe Photoshop of Adobe Lightroom.

Welke camera-instellingen kiezen?
Welke camera-instellingen het beste zijn hangt van de specifieke situatie af. Je zult dan ook ter plekke moeten experimenteren. Je hebt in ieder geval zo veel mogelijk licht op de sensor van je camera nodig om die kleine lichtjes aan de hemel duidelijk op de foto te krijgen. Probeer het eens met de volgende instellingen; een ISO-waarde van 1250, een diafragma van f/2.8 en een sluitertijd van 30 seconden. Overdrijf niet met de sluitertijd, want denk eraan dat de aarde draait, dit betekent dat je de sterren als het ware in beweging ziet op de foto, tenzij dit natuurlijk het gewenste effect is.

Cursus Fotografie
Wil je alle kneepjes van het vak leren, volg dan de Cursus Fotografie van de Fotografie Academie.

Comments

comments

© Copyright Fotografie Academie