Hoe maak je mooie groepsfoto’s?

Het kan soms erg lastig zijn om groepen mensen goed op de foto te krijgen. Hoe krijg je iedereen op de foto? Hoe voorkom je dat de foto te statig wordt? Hoe breng je originaliteit en creativiteit in een groepsfoto? Waar moet je rekening mee houden op het gebied van belichting en scherptediepte? Dat zijn een aantal vragen waar we je hier aan de hand van een aantal tips antwoord op zullen geven.

Iedereen op de foto: durf uit te snijden
We kennen allemaal wel de keurige groepsfoto’s, bijvoorbeeld klassenfoto’s, waarin iedereen helemaal op de foto staat. Bij andere soorten groepsfoto’s kan het juist ook heel goed werken door bijvoorbeeld alleen het bovenlichaam of het lichaam vanaf de knieën vast te leggen. Of ga eens wat dichterbij staan om alleen hoofden op de foto te krijgen. Je kunt hier op allerlei manieren mee experimenteren. De groepsfoto krijgt er een levendige uitstraling van plus je hebt geen onnodige ruimte om de groep heen die storend kan werken. Kortom; durf uit te snijden. Je kunt natuurlijk altijd ook wat extra foto’s nemen waar de mensen wel helemaal van top tot teen op staan. Op deze manier kunnen de mensen zelf kiezen welke foto’s ze het mooiste vinden.

Aandacht voor belichting en scherptediepte
Is het mogelijk om een groepsfoto buiten te nemen, doe hier dan je voordeel mee. Binnen is het lastiger om een goede scherptediepte te krijgen. Je moet dan al snel met een flitser gaan werken. Dit brengt het probleem met zich mee dat je niet iedereen goed kunt belichten. Wanneer je buiten fotografeert is het wel belangrijk dat je direct zonlicht vermijdt vanwege harde schaduwen en dichtgeknepen ogen. De ideale lichtomstandigheid is een bewolkte dag. De wolken functioneren als een softbox en zorgen voor een diffuus zacht licht. Plaats de personen nooit vlak voor een muur, maar altijd een paar passen ervoor. Zo voorkom je storende schaduwen op de muur en kun je de groep beter losmaken van de achtergrond met de scherptediepte van je camera. Dit geeft het effect dat de mensen scherp worden afgebeeld en de achtergrond wegvalt in het onscherpe gedeelte van de foto.

Speel met hoogtes en houdingen
Bij grote groepen is het moeilijk om iedereen op de foto te krijgen. Dit probleem kun je oplossen door zelf als fotograaf vanaf een hoger standpunt de foto te maken. Ga op een stoel staan of zorg dat je zelf een trapje bij je hebt. Een ander voordeel is dat de mensen omhoog moeten kijken; dit voorkomt onderkinnen op de foto. Je kunt het uiteraard ook omdraaien en de groep hoger plaatsen, bijvoorbeeld op een trap. Het voordeel hiervan is dat mensen die even groot zijn toch boven elkaar uit kunnen komen, zodat je gemakkelijker iedereen goed zichtbaar in beeld krijgt. Let er altijd op dat je bij een groepsfoto nooit alle hoofden op één lijn hebt, dit geeft een saai beeld. Speel met verschillende hoogtes door mensen verschillende houdingen aan te laten nemen; laat ze op de knieën zitten of maak gebruik van objecten als stoelen, krukjes of poefs.

Comments

comments

© Copyright Fotografie Academie