Kerstfoto’s met bokeh effect

Hoe kun je op creatieve wijze de kerstsfeer in je foto’s vangen? Alle mooie versieringen en verlichting die je in de kerstperiode overal tegenkomt, kun je gebruiken voor het maken van creatieve kerstfoto’s. De kerstsfeer is een zeer geliefd onderwerp voor veel fotografen. Een goede manier om je kerstfoto’s een creatieve touch te geven is door eens te experimenteren met aparte vormen in je bokeh tijdens het fotograferen. Leer hier hoe je dit kunt doen.

Wat is bokeh?
Met ‘bokeh’ wordt de kwaliteit van de onscherpte in een foto bedoeld. De onscherpte ontstaat doordat het voorwerp buiten het scherptevlak valt. Bokeh wordt voornamelijk bepaalt door het diafragma waarmee je fotografeert. Wanneer je een lager diafragma instelt, dan zal het scherpteoppervlak in je foto kleiner zijn. In het onscherpe deel kun je soms ronde lichtvlekken zien, met een aantal handig trucs kun je deze lichtvlekken een andere vorm geven, bijvoorbeeld de vorm van een kerstboom of een ster. Ideaal voor je kerstfoto’s!

Ouderwets knutselen: opzetstuk maken
We gaan niet aan de slag met ingewikkelde technische trucjes, maar gewoon met een vel stevig papier in een donkere kleur (zwart, donkergrijs of donkerblauw), een potlood, een schaar en plakband. Hiermee ga je een opzetstuk maken voor de lens. Zet de lens op het vel papier en teken de omtrek van de lens op het papier. Zorg dat je de omtrek ruim neemt, zodat het rondje iets groter is dan nodig. Teken vervolgens vier plakrandjes aan de buitenkant van de cirkel.

Knip de cirkel met de plakrandjes uit. Knip vervolgens een strook uit het overige deel van het vel papier van ongeveer 3 cm breed. Plak de uiteinden aan elkaar vast, op zo’n manier dat het nauwsluitend om de lens past. Vouw nu de cirkel dubbel en knip er in het midden een figuur uit (ster, hartje, kerstboom, …). Let op: maak het figuurtje zo klein mogelijk voor het beste effect. Plak vervolgens de cirkel met het figuurtje vast op de strook om het opzetstuk voor je camera af te maken. De twee onderdelen moeten goed aansluiten, zodat er geen licht doorheen kan komen. Plaats het opzetstuk nu op de lens.

Nu kun je gaan fotograferen
Wanneer je door de camera kijkt, zul je opmerkelijk genoeg niet de randen van het figuurtje zien. Gebruik een zo laag mogelijk diafragma-getal tijdens het fotograferen, bijvoorbeeld f 1/8. Probeer zelf uit wat in jouw situatie de beste instelling is. Het bokeh effect zie je vooral op de plaatsen die glinsteren. De lampjes in de kerstboom zijn hier ideaal voor, evenals de vlammen van kaarsjes. Zij krijgen nu de vorm van het figuurtje dat je uit hebt geknipt. Deze sfeervolle foto’s zijn bij uitstek geschikt voor het maken van kerstkaarten.

Cursus fotografie
Zoals je ziet, is er met fotografie heel veel mogelijk. Dit is nog maar een van de trucs met een magisch effect. Tijdens de cursus fotografie van de Fotografie Academie word je helemaal wegwijs gemaakt in dit boeiende vak en ga je meteen praktisch aan de slag.

Comments

comments

© Copyright Fotografie Academie