Macrofotografie: de kleine wereld vergroot afgebeeld

Met macrofotografie kun je alledaagse onderwerpen door ze van heel dichtbij te fotograferen op een andere manier laten zien. Macrofotografie is een tak binnen de fotografie waarbinnen je als fotograaf echt leert om te kijken. Er zal een wereld voor je opengaan en het zal je leren dat er altijd en waar dan ook wel een interessant onderwerp is om te fotograferen.

Schoonheid van het alledaagse uitvergroot
De meeste mensen nemen tijdens hun dagelijkse bezigheden niet de tijd om kleine voorwerpen nauwkeurig te bekijken. Als fotograaf kan het interessant zijn om dat juist wel te doen. Je zult ontdekken dat er vaak meer bijzondere dingen in je directe omgeving aanwezig zijn om te fotograferen dan je denkt. Zoom eens in op de kleinste patronen van een willekeurig voorwerp. Ook de natuur is een geliefd onderwerp voor macrofotografen. Je kent vast wel de foto’s waarop een bloem of insect vergroot wordt afgebeeld. Je krijgt hierdoor ineens bijzondere details te zien, die met het blote oog niet waarneembaar zijn.

Camera-instellingen voor macrofotografie
We spreken van macrofotografie wanneer je iets op ware grootte (in de verhouding 1:1) of groter fotografeert. Een algemene richtlijn voor macrofotografie is een klein diafragma en een lange sluitertijd. Het kleine diafragma zorgt ervoor dat je voldoende scherpte in je foto krijgt. Experimenteer tijdens het fotograferen eens met het diafragma en zie wat het effect is. Bij een groter diafragma worden de voor- en achtergrond in de foto al snel waziger. Denk eraan dat dit effect bij macrofotografie iets minder sterk is vanwege de kleine afstand tot het onderwerp. De meeste digitale camera’s hebben een speciale instelling voor macrofotografie, die wordt aangeduid met een tulp. Je kunt ook een speciale macrolens voor je camera kopen of gebruikmaken van tussenringen die de beeldafstand vergroten.

Werk met een statief
Bij macrofotografie is het extra belangrijk om ervoor te zorgen dat de camera niet beweegt. Het is daarom aan te raden om een statief te gebruiken. Omdat je een bepaald voorwerp van heel dichtbij gaat fotograferen en een lange sluitertijd instelt zorgen de geringste camerabewegingen al voor wazigheden in beeld. Een goede tip: om de trillingen van de camera nog meer te beperken kun je ook de zelfontspanner of een afstandsbediening gebruiken. Wanneer je buiten een bloem of een blaadje wilt fotograferen, kun je het beste fotograferen als het windstil is.

Belichting macrofotografie
Kies voor het maken van macrofoto’s voor een goed verlichte omgeving, waarin je geen flitser nodig hebt. Het voorwerp dat je wilt fotograferen wordt met een flitser al snel overbelicht. Gebruik liever bestaand licht dat door een raam naar binnenvalt of ga buiten fotograferen. Let er op dat je jezelf niet tussen de belangrijkste lichtbron en het te fotograferen voorwerp plaatst, zodat je geen hinder hebt van je eigen schaduw. Doordat je bij macrofotografie heel dicht op een voorwerp zit, is het natuurlijke licht echter vaak te miniem. In dat geval kun je een reflectiescherm gebruiken om licht terug te laten kaatsen naar gedeeltes die in de schaduw liggen.

Comments

comments

© Copyright Fotografie Academie