Nieuw record: grootste foto ter wereld

Er bestaat een nieuw record voor wat betreft de grootste foto ter wereld. Het gaat om een panoramafoto die afgelopen jaar in de zomer gemaakt is in London, vlak na de Olympische Spelen. De foto werd genomen vanaf het dak van de authentieke telecomtoren de BT Tower met een hoogte van 189 meter. Lees hier meer over hoe deze unieke foto tot stand is gekomen en over hoe fascinerend fotografie kan zijn. De foto kan je hier alvast bekijken.

Een overweldigend record
Foto’s die eerder aangemerkt werden als grootste foto ter wereld waren een foto in Dubai met 45 gigapixels, daarna een foto in Hongarije met 71,3 gigapixels en vervolgens een foto in London in 2010 die beschikte over 80 gigapixels. Daarna werden er grote sprongen vooruit gemaakt in de technologie binnen de fotografiewereld. Zo werd er in 2010 ook al een foto gemaakt van Shangai met een resolutie van 272 gigapixels en in 2012 maakten Nederlandse wetenschappers een foto van een zebravis-embryo met 281 gigapixels. In Londen gingen ze na de Olympische Spelen over dit record heen met een panoramafoto van de stad met 320 gigapixels. Hier zal niet iedereen zich meteen een voorstelling van kunnen maken. Ter verduidelijking; wanneer je deze foto laat afdrukken krijg je een foto van 98 meter bij 24 meter groot. Dit is bijna even groot als het Buckingham Palace.

Hoe werd deze foto gemaakt?
Het is een hele klus om een foto als deze te realiseren. Deze uitdagende onderneming was een initiatief van 360 Cities, een netwerk van panoramafoto specialisten over de hele wereld. Er zijn voor het nemen van deze foto vier Canon EOS 7D camera’s gebruikt, die voorzien waren van EF 400mm f/2.8L IS USM-lenzen met Extender EF 2x III-teleconverters die het zoombereik van deze lenzen nog eens verdubbelden. Hiermee werden in totaal 48.640 plaatjes gemaakt die met elkaar werden verbonden om tot deze enorme panoramafoto te komen. Het samenstellen van de foto heeft meerdere maanden geduurd.

Het eindresultaat
Vanwege het reusachtige formaat is het onmogelijk om de foto hier te laten zien. Er is wel een making-of film van het hele proces gemaakt dat via dit filmpje te bewonderen is.

 

Comments

comments

© Copyright Fotografie Academie