Praktische tips voor de beginnende fotograaf

Tijdens een Cursus Fotografie aan de Fotografie Academie leer je binnen korte tijd ontzettend veel over apparatuur, belichting, compositie, het nabewerken van foto’s en nog veel meer. Je wilt waarschijnlijk het liefst alles direct in de vingers hebben, maar dat vergt veel tijd en oefening! Om de start van je carrière als fotograaf soepel te laten verlopen hebben we hier enkele praktische tips voor je.

Dure apparatuur nodig?
Een dure camera maakt geen mooie foto’s, een goede fotograaf maakt mooie foto’s. Een goede fotograaf is in staat om met elke camera mooie foto’s te maken. Concentreer je op de kunst van het fotograferen en ga dan op zoek naar welke apparatuur je hierbij kan ondersteunen. Een veelgemaakte fout onder beginnende fotografen is dat ze bij het aanschaffen van apparatuur vooral kijken naar de camera zelf, terwijl de juiste objectieven veel belangrijker zijn voor de kwaliteit van je foto’s.

Laat je niet (af)leiden door de techniek
Sluitertijd, diafragma, iso-waarden, witbalans…Het komt allemaal aan de orde tijdens je Cursus Fotografie. Neem de tijd om je deze technieken eigen te maken. In het begin kan het helpen om niet naar de techniek te kijken, maar je te focussen op welke instelling welk effect teweegbrengt. De techniek is gemakkelijker te begrijpen wanneer je in de praktijk weet wat er gebeurt. Het helpt om een aantal standaardregels uit je hoofd te leren:

• Hoe lager het diafragmagetal (bv. f/2.8), hoe minder licht nodig voor scherpe foto
• Hoe hoger het diafragmagetal, hoe meer licht nodig voor scherpe foto
• Hoge ISO-waarde (ISO 1600) leidt tot minder bewogen foto’s bij weinig licht (wel meer ruis)

Kies een basisinstelling
Het is een goed idee om een basisinstelling voor je camera te kiezen. Deze basisinstelling is steeds je uitgangspunt. Kies voor een lage lichtgevoeligheid, (ISO 100) zet de camera in een vaste modus (P, Av, Tv), zet het bestandsformaat op de hoogste instellingen, zet de autofocus aan etc. Je kunt een ervaren fotograaf of je docent vragen om je te helpen met het kiezen van deze basisinstellingen. Leer jezelf deze basisinstellingen aan. Je kunt nu gaan experimenteren en als je jezelf verliest in alle techniek, kun je gemakkelijk terugkeren naar de basis.

Juiste compositie is het halve werk
Een mooie compositie is voor veel foto’s belangrijker dan allerlei technische trucs. Met compositie bedoelen we de manier waarop je de onderwerpen in het beeld plaatst. Met de juiste compositie kan zelfs een saai onderwerp een prachtfoto opleveren. Handige uitgangspunten hiervoor zijn:

• Plaats je onderwerp niet midden in het beeld
• Pas op voor storende elementen in de achtergrond
• Fotografeer op dezelfde hoogte als waarop je onderwerp zich bevindt (belangrijk bij het fotograferen van dieren en kinderen)
• Houd het simpel door één onderwerp te kiezen
• Gebruik herhalende patronen of onscherpe achtergronden voor rust in het beeld

Cursus fotografie
Naast het volgen van een goede Cursus Fotografie is de sleutel naar succes: oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Maak je de regels van de fotografie eigen, experimenteer ermee én doorbreek ze!

Comments

comments

© Copyright Fotografie Academie