Smartphone zorgt voor verschuiving in de fotojournalistiek

Binnen de professionele fotojournalistiek zien we een opvallende verschuiving plaatsvinden, doordat smartphones hierin een steeds prominentere rol beginnen te spelen. De smartphone draagt er onder meer aan bij dat de scheidingslijn tussen het professionele en traditionele vak van fotojournalistiek en burgerjournalistiek begint te vervagen. In de fotojournalistiek zien we steeds vaker foto’s verschijnen van gebeurtenissen met nieuwswaarde die genomen zijn met smartphones van burgers.

Gemakkelijker misstanden aan de kaak stellen
Doordat wereldwijd steeds meer mensen in het bezit zijn van een smartphone met een goede camera kunnen misstanden veel gemakkelijker onder een groter publiek aan de kaak worden gesteld. Dit hebben we bijvoorbeeld de afgelopen tijd kunnen zien in landen als Libië, Syrië en Jemen waar sprake is van politieke oproer en burgeropstanden. Het zijn vaak foto’s die genomen zijn met smartphones van burgers die een bepaalde situatie voor het eerst bij een groter publiek onder de aandacht weten te brengen. De dagen dat de overheid in staat was om ervoor te zorgen dat misstanden in hun land verborgen bleven voor de pers zijn verleden tijd. Burgers kunnen met hun smartphone gemakkelijker dergelijke situaties fotograferen of filmen en online zetten.

Smartphone fotojournalistiek als waardevolle toevoeging
De zogenaamde smartphone fotojournalistiek van burgers is een nieuw fenomeen binnen de media. Dit hoeft echter niet te betekenen dat het traditionele vak van fotojournalistiek zal verdwijnen. Integendeel, het kan juist een waardevolle aanvulling zijn op de traditionele fotojournalistiek. De foto’s genomen met smartphones door burgers dragen bij aan een grotere waarheidsgetrouwheid van het nieuws. We zien bovendien ook dat steeds meer fotojournalisten niet meer zonder hun smartphone op zak op pad gaan. In hectische situaties kan het veel praktischer zijn om de camera van een smartphone te gebruiken dan een grote fotocamera. De smartphone behoort ook steeds vaker tot de standaard uitrusting van een professionele fotojournalist. Hoe de traditionele fotojournalistiek zich verder zal aanpassen aan deze verschuiving binnen het vak zal de toekomst moeten uitwijzen. Het is in ieder geval een belangrijk aandachtspunt voor iedereen die interesse heeft in het vak van fotojournalistiek.

Geld verdienen met fotojournalistiek-app
Steeds meer mediakanalen erkennen de waarde van nieuwsfoto’s genomen met smartphones en gaan op zoek naar dergelijke beelden. De camera’s van smartphones zijn de laatste tijd sterk verbeterd en kunnen echte kwaliteitsfoto’s opleveren. Ook app-ontwikkelaars springen op deze tendens in. Als beginnend fotograaf kun je met deze ontwikkelingen je voordeel doen en misschien wel een leuk centje bijverdienen. Zo bestaat er bijvoorbeeld de Clashot-app van het bedrijf Depositphotos. Met deze app kun je de foto’s die je maakt met een iPhone opsturen naar de database van Clashot waar jouw beelden gepresenteerd worden aan kopers. Wanneer iemand jouw foto koopt, krijg je hiervoor betaald. Depositphotos is momenteel een van de snelst groeiende beeldverkopers ter wereld en verkoopt wereldwijd vele foto’s aan mediabedrijven.

Comments

comments

© Copyright Fotografie Academie