Tips voor de mooiste concertfoto’s

Heb je je al eens gewaagd aan concertfotografie of popfotografie? Dit is geen gemakkelijke discipline binnen de fotografiebranche, maar daardoor wel des te uitdagender. Toch is het maken van mooie concertfoto’s geen onmogelijke taak. Daarom hier meer informatie over concertfotografie en enkele tips die je op weg kunnen helpen.

Wat maakt concertfotografie zo lastig?
Er zijn een aantal zaken die concertfotografie erg lastig maken. Zo heb je op de eerste plaats te maken met bewegende onderwerpen (de muzikanten) die je tijdens het concert niet even voor de foto kunt regisseren. Daarnaast hebt je ook te maken met lastige lichtomstandigheden om te fotograferen. Je hebt vaak te weinig licht en er worden tijdens concerten allerlei lichteffecten gebruikt. Dan hebben we het nog niet gehad over de bezoekers van het concert waar je je tussendoor moet wringen met je apparatuur.

Hoge ISO-waarden onvermijdelijk
Omdat het tijdens concerten over het algemeen erg donker is, is het onvermijdelijk om je camera in te stellen met hogere ISO-waarden dan je misschien gewend bent. ISO-waarden van 1600 of 3200 zijn vaak noodzakelijk voor concertfotografie. Veel fotografen zijn in eerste instantie bang dat ze hierdoor te veel ruis in de foto krijgen. Laat je hierdoor niet tegenhouden om hoge ISO-waarden te gebruiken, want dit valt meestal best mee. Bovendien bestaan er onder meer in Adobe Lightroom goede nabewerkingsmogelijkheden waarmee je deze ruis tot een minimum kunt beperken.

De juiste fotocameralenzen
Een van de belangrijkste sleutels tot succes in concertfotografie is dat je over de juiste lenzen beschikt. Voor mooie concertfoto’s in omstandigheden met weinig licht heb je op zijn minst een 50 mm f/1.8 lens nodig. Heb je wat meer geld uit te geven, dan is een duurdere 70-200 mm f/2.8 lens uiteraard nog beter. Dit is een zoomlens die veel door professionele fotografen wordt gebruikt. Vanwege het snelle diafragma van f/2.8 is het mogelijk om ook bij weinig licht mooie foto’s te maken. Verder kun je dit snelle diafragma ook toepassen om de scherptediepte zodanig in te stellen dat bijvoorbeeld een muzikant scherp afsteekt tegen de achtergrond.

Overige tips concertfotografie
Er zijn nog veel meer tips die je kunnen helpen om het beste uit je concertfoto´s te halen. We hebben er hier nog een aantal kort op een rij gezet:

  • Fotografeer in RAW-bestand
    Vanwege de lastige en wisselende lichtomstandigheden zul je bijna altijd correcties uit moeten voeren. Een RAW-bestand biedt je hiertoe veel meer mogelijkheden dan JPEG.
  • Fotografeer vanuit verschillende standpunten
    Hierdoor hinder je niet alleen zo min mogelijk het publiek, maar zorg je ook voor voldoende variatie in de fotoreeks die je maakt.
  • Analyseer het lichtpatroon van de lichtshow
    De lichtshow tijdens een concert of een bepaald nummer volgt vaak een bepaald patroon met herhalingen. Wanneer je het patroon door hebt, kun je hier je timing voor het nemen van je foto’s op afstemmen.
  • Informeer naar het fotografiebeleid
    Tijdens concerten wordt er vaak een bepaald fotografiebeleid gehanteerd. Informeer hiernaar, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Wil je alles leren over fotografie bekijk dan eens het aanbod aan fotografiecursussen aan de Fotografie Academie.

Comments

comments

© Copyright Fotografie Academie