Tips voor herfstfotografie

De herfst is aangebroken; zonnige dagen worden afgewisseld met heftige herfststormen. De bladeren aan de bomen zijn prachtig geel, oranje, rood of bruin gekleurd en dwarrelen van de bomen. Allemaal situaties en decors die zich uitstekend lenen voor het maken van de mooiste foto’s. Ook het licht in deze periode is ideaal om te fotograferen. We geven je hier een aantal tips voor herfstfotografie.

Vallende bladeren fotograferen
Het is een prachtig gezicht als tijdens een herfststorm de bladeren van de bomen dwarrelen. Maar hoe leg je dat vast op een foto? Je kunt dit op verschillende manieren doen. Wil je beweging in je foto laten zien of wil je dat de bladeren als het ware bevriezen in de lucht? Om beweging in je foto te krijgen dien je een lange sluitertijd in te stellen. Om de bladeren scherp te laten bevriezen in de lucht heb je juist een korte sluitertijd nodig. Experimenteer om het gewenste effect te krijgen. Geen wind op het moment dat je wilt fotograferen, laat dan iemand de bladeren in de lucht gooien.

Levendige herfstkleuren vastleggen
Het voordeel van de herfst is dat het natuurlijke licht ideaal is om te fotograferen. Een grauwe dag is geen probleem en verdient de voorkeur boven fel zonlicht. Bij fel zonlicht is het contrast veel te groot. Bij fel zonlicht zullen de mooie herfstkleuren daarom niet goed tot hun recht komen. Een bewolkte dag is veel geschikter. Je kunt er ook vroeg in de morgen of wat later in de middag op uit trekken om de herfstkleuren vast te leggen en nog meer sfeer in je foto’s te brengen. Je kunt ook een polarisatiefilter gebruiken om de herfstkleuren beter te laten spreken. Pas op met het nabewerken van de foto’s; de kleuren kunnen al snel onnatuurlijk fel overkomen. Houd vooral de rode kleur in de gaten. Als deze sprekend genoeg is, komen de overige kleuren ook goed naar voren.

Herfst en macrofotografie
De natuur biedt in de herfst schitterende mogelijkheden voor macrofotografie. Macrofotografie betekent dat je je gaat focussen op details en dat je deze op zeer korte afstand fotografeert. Goede ideeën voor mooie macrofoto’s in de herfst zijn het fotograferen van dauwdruppels op bladeren, de nerven van een herfstblad of een detail van een paddenstoel. De meeste fotocamera’s zijn uitgerust met een macrostand, deze wordt aangeduid met een icoontje van een tulp. Er zijn ook speciale macrolenzen te koop. Verder is een statief onmisbaar om bewegingsonscherpte te voorkomen.

Praktische tips
Een statief is niet alleen onmisbaar voor macrofotografie, maar ook in andere situaties kan een statief van pas komen. Zo is het in het bos vaak erg donker, waardoor je genoodzaakt bent om lange sluitertijden te gebruiken. Ook in dit soort situaties is een statief handig om bewegingsonscherpte te vermijden. Het is verstandig om tevens een vuilniszak mee te nemen die je op de grond kunt leggen als je vanuit een laag perspectief gaat fotograferen. In de herfst is alles vaak nat en zo krijg je geen vieze kleren. Voor meer goede tips en het opdoen van praktijkervaring kun je je inschrijven voor de cursus fotografie aan de Fotografie Academie.

Comments

comments

© Copyright Fotografie Academie