Tips voor het fotograferen van bloesem

Het is weer lente; misschien wel het mooiste seizoen om te fotograferen, vooral vanwege de mooie bloesem die je overal tegenkomt. Dit geldt vooral voor de periode tussen eind maart en eind mei. Kom je ergens mooie bloesem tegen, denk dan niet ik kom over een paar dagen wel terug om te fotograferen, want voor je het weet is de bloesem alweer verdwenen. Maar hoe zorg je dat de schoonheid van de bloesem ook in jouw foto’s helemaal tot zijn recht komt? Daarvoor geven we je hier een aantal tips.

Warme uitstraling bij laagstaande zon
Zoals voor de meeste foto’s die je buiten maakt geldt dat je het beste bij zonsopkomst of -ondergang kunt fotograferen. Een lage hoek zorgt ervoor dat de foto een warme uitstraling krijgt. Het biedt je de mogelijkheid om meer diepte in de foto te brengen en te experimenteren met het leggen van accenten met licht. Fotografeer liever niet recht tegen de zon in, vanwege het silhoueteffect, je mist hierdoor alle mooie details en kleuren van de bloesem. Wat je wel kunt doen is dat je je 90 graden van de zon afdraait met als gevolg dat de bloesem mooie lichtranden krijgt, zonder dat je silhouetten of een storende lensflare in beeld hebt.

Belichtingsmeter overstuur van witte bloesem
Een probleem dat je tegen kunt komen bij het fotograferen van bloesem is dat de belichtingsmeter overstuur kan raken van witte bloesem, vooral wanneer je deze beeldvullend wilt fotograferen. Omdat witte bloesem meestal lichter is dan de gemiddelde belichting wil de camera de foto nog weleens onderbelichten. Het effect is dat de bloesem er grijs en oninteressant uit komt te zien. Je kunt dit oplossen door 2/3 tot 1 stop over te belichten.

Regen en wind geen probleem
Een mooie blauwe achtergrond achter kleurige bloesem is prachtig. Maar wanneer het waait of regent, kun je ook mooie bloesemfoto’s maken. Wanneer het waait zie je vaak de bloesem van de bomen dwarrelen, wat een erg mooie effect geeft. Omdat bloesemblaadjes heel klein zijn, is het wel lastig om ze duidelijk op de foto te krijgen. Een goede tip is om dan een iets donkerdere achtergrond te nemen, bijvoorbeeld een gekleurde muur, en met in het ideaalste geval wat zonlicht dat erop valt. Laat je ook niet weerhouden door regen. Deze weersituatie is ideaal voor het maken van macrofoto’s van bloesem waar regendruppels aan kleven. Bovendien zorgt de grijze lucht ervoor dat de kleur van de bloesem beter naar voren komt.

Speel met scherptediepte en compositie
Er bestaan allerlei manieren waarop je bloesem kunt fotograferen. Het kan prachtig zijn om een hele rij bomen met bloesem op de foto te zetten. Voor een dergelijke compositie heb je een grote scherptediepte nodig. Kies in dit geval voor een klein diafragma van bijvoorbeeld f/8 of f/11. Maar probeer ook eens om alleen wat details van een boom vol bloesem mooi in beeld te brengen door te focussen op enkele bloemetjes. Hiervoor gebruik je het beste een medium telelens en een groter diafragma, bijvoorbeeld een diafragma kleiner dan f/4.

Wil je alles weten over fotografie, informeer dan eens naar onze fotografiecursussen.

Comments

comments

© Copyright Fotografie Academie