Tips voor het fotograferen van kerken

Het is weer bijna vakantietijd, dat betekent dat er misschien leuke uitstapjes of vakanties op het programma staan. Een van de meest gefotografeerde gebouwen tijdens vakanties zijn kerken. Wie kent ze niet; de Sacre Coeur in Parijs, de Dom van Keulen, de Sint-Pieter in Rome, de Sagrada Familia in Barcelona of de Sint-Vituskathedraal in Praag?

Fotografische mogelijkheden van kerken
Kerken zijn zeer interessant voor fotografen. Dankzij hun indrukwekkende architectuur bieden kerken vele fotografische mogelijkheden. Ook de kunstschatten, de lichtinval, de kleuren, het contrast tussen licht en donker en het lijnenspel bieden grote uitdagingen voor fotografen. Wie weleens heeft geprobeerd om een kerk te fotograferen weet hoe moeilijk dit kan zijn. Het fotograferen van kerken is daarom een goede oefening voor fotografen om hun vaardigheden te verfijnen.

Interieur van kerken fotograferen
Wanneer je een kerk binnenkomt, is vaak de eerste gedachte: waar moet ik beginnen met fotograferen? Ga eerst op zoek naar een mooi lijnenspel, bijvoorbeeld het lijnenspel van een langgerekt middenschip. Zorg altijd voor een ankerpunt. Dit is het punt in de foto waar het oog naartoe getrokken wordt, bijvoorbeeld het altaar. Voor deze foto’s gebruik je een groothoeklens, zodat je zo veel mogelijk van de kerk in beeld krijgt. Zoek naar mooie symmetrische composities. Vervolgens richt je je op de details. Kijk eens naar het plafond of naar de vloer, ook daar kom je vaak interessante details tegen voor een mooie foto.

Tips voor fotograferen bij weinig licht
Een grote uitdaging bij het fotograferen van het interieur van een kerk is het gebrek aan licht. Je hebt in een kerk een langzame sluitertijd nodig. Dit brengt het probleem met zich mee dat je foto al snel bewogen wordt. Een statief kan uitkomst bieden. Maar op vakantie loop je liever niet de hele dag met een statief rond. Probeer in dat geval plekken in de kerk te zoeken met meer lichtinval, zodat je een snellere sluitertijd kunt gebruiken en je uit de hand kunt fotograferen. Je kunt je camera ook stabiel houden door hem op een kerkbankje te plaatsen. Een andere goede tip is om de sluiterknop ingedrukt te houden, zodat er meerdere foto’s achter elkaar worden genomen. De kans is groter dat er een scherpe foto tussen zit.

Exterieur van kerken fotograferen
Let bij het fotograferen van het exterieur van een kerk op de stand van de zon. Zorg ervoor dat je geen last hebt van fel tegenlicht. Het mooiste resultaat krijg je als de zon laag staat en het licht van de zijkant komt. De kleuren komen op deze manier mooier tot hun recht. Gebruik ook de omgeving van de kerk. Ga op zoek naar een mooi kader. Gebruik bijvoorbeeld de bladeren van een boom als omlijsting of leg de nadruk op de grootte van de kerk door het hoogteverschil tussen de kerk en omringende gebouwen in beeld te brengen. Vergeet ook niet om detailshots te maken van de buitenkant.

Respecteer de regels
Niet in alle kerken mag gefotografeerd worden. Meestal staat er bij de ingang een bord met de regels. Soms mag er wel gefotografeerd worden, maar zonder flits. Ook tijdens kerkdiensten is het maken van foto’s vaak verboden. Respecteer de kerkgangers en stoor ze niet. Praat zachtjes en zorg dat je statief niet in de weg staat. Zet ook altijd de storende piepjes van je camera uit.

Comments

comments

© Copyright Fotografie Academie