Tips voor onderwaterfotografie

Misschien staat er dit jaar wel een mooie exotische vakantiebestemming op jouw kalender? Als liefhebber van fotografie biedt een exotische omgeving uiteraard de ideale gelegenheid om de mooiste foto’s te schieten. Misschien ga je wel op vakantie naar een oord waar je prachtige onderwaterfoto’s kunt maken? Dit is een onderdeel binnen de fotografie die om een hele eigen aanpak en om specifieke kennis vraagt.

Fotocamera’s met onderwaterbehuizing
Voor diverse goede fotocamera´s bestaan er speciale onderwaterbehuizingen. Een voorbeeld hiervan is de Canon onderwaterbehuizing WP-DC48 die geschikt is voor de Canon Powershot G15 camera. Beschik je bijvoorbeeld over een Nikon-J1 of Nikon-J2 systeemcamera, dan kun je met deze camera in combinatie met een Nimar onderwaterbehuizing probleemloos onderwaterfoto’s nemen. Maar misschien dat ook de Seashell behuizing je de ideale oplossing kan bieden. Dit is een universele onderwaterbehuizing die geschikt is voor vele soorten camera’s. Er bestaat ook een speciale Seashell behuizing voor alle iPhone modellen.

Van dichtbij fotograferen en rustige bewegingen
Hoe goed je onderwaterfoto’s zullen slagen, hangt onder andere af van de helderheid van het water. We raden je aan om altijd het onderwerp dat je wilt fotograferen (een vis, een school vissen, koraal etc.) van zo dichtbij mogelijk te fotograferen. Hoe verder je van het onderwerp af bent, hoe groter de kans dat de eventuele troebelheid van het water je foto minder mooi maakt. Wanneer je vissen wilt fotograferen is het uiteraard niet altijd gemakkelijk om heel dichtbij te komen. Zorg er in elk geval voor dat je zo rustig mogelijk beweegt, zodat je de vissen niet wegjaagt. Je kunt beter langzaam onder water zwemmen, dan bijvoorbeeld door het water waden. Op deze manier vermijd je bovendien ook dat zand van de bodem loskomt en het water troebel maakt.

Kleuren en belichting
Bij onderwaterfotografie krijg je ook te maken met hele andere aandachtspunten als het gaat om kleuren en belichting. Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat hoe dieper je gaat je steeds minder licht en kleuren hebt. Over het algemeen geldt dan ook dat je vooral net onder het wateroppervlak de mooiste foto’s kunt maken. De eerste kleuren die verdwijnen als je dieper onder water gaat zijn rood, oranje en geel. De kleuren groen en blauw blijven langer zichtbaar.

Denk er ook aan dat flitsen onder water een ander effect geeft dan boven water. Omdat je onder water minder lichtsterke beschikbaar hebt, zal je flitser ook minder effect hebben. In veel gevallen is flitsen helemaal niet wenselijk, omdat in het flitslicht alle zwevende deeltjes in het water oplichten. Dit kan een erg storend effect hebben op de foto.

Tip: experimenteer ook eens door van onder water naar boven te fotograferen. Het water kan voor een prachtige lichtbreking zorgen en dit kan schitterende plaatjes opleveren.

Veel oefenen en veel foto’s maken
Onderwaterfotografie is een heel speciaal onderdeel binnen de fotografie. Hoewel er in veel fotografie cursussen aandacht aan wordt besteed, bestaat er niet altijd de mogelijkheid om de techniek veel te oefenen. Je vakantie naar een exotische bestemming met een fascinerende onderwaterwereld is hiervoor bij uitstek dé gelegenheid. Maak zo veel mogelijk foto’s, want het slagingspercentage van je foto’s onderwater ligt meestal een stuk lager dan aan wal.

Comments

comments

© Copyright Fotografie Academie