Veel gemaakte fouten bij digitale fotografie

Dankzij de technologische ontwikkelingen wordt het steeds gemakkelijker om mooie foto´s te maken, maar een dure, geavanceerde digitale camera is geen garantie dat je geen fouten maakt. De mens achter de technologie blijft belangrijk. Het is niet voor niets dat professionele fotografen meestal een degelijke fotografie opleiding achter de rug hebben. We gaan hier in op veel gemaakte fouten bij digitale fotografie om je voor deze valkuilen te behoeden.

Onscherpe foto´s
Het kleine weergavescherm van een digitale camera kan je nog weleens misleiden; op het scherm ziet de foto er scherp uit, maar in werkelijkheid is dit niet zo. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Misschien is de sluitertijd te langzaam ingesteld, waardoor er bewegingsonscherpte ontstaat. Een handig ezelsbruggetje is dat de sluitertijd op zijn minst zo snel moet zijn als de focale lengte van de lens. Maak je een foto op 100 mm, kies dan voor een sluitertijd van minimaal 1/100. Bewegingsonscherpte voorkom je ook door een statief te gebruiken. Is je foto onscherp controleer dan ook of de autofocus van je camera de focus misschien op de verkeerde plek heeft gelegd.

Ruis door hoge iso-waarde
Fotografen verhogen bij het fotografen op een plek met weinig licht, bijvoorbeeld binnenshuis, de iso-waarde. Met een hogere iso-waarde kun je wat extra licht op de sensor vastleggen, zodat de sluitertijd niet al te hoog ingesteld hoeft te worden om onscherpe foto´s te voorkomen. Maar veel beginnende fotografen vergeten wanneer ze weer naar buiten gaan om de iso-waarde terug te zetten. Hierdoor krijg je foto´s met ruis. Een goede tip: stel de iso-waarde van je camera als je naar een nieuwe locatie gaat altijd in op een vaste standaardinstelling. Voor veel camera´s is dat een iso-waarde van 100 en een diafragma van f/8. Ter plekke bepaal je hoe je deze instellingen misschien dient aan te passen.

Scheve horizon
Een scheve horizon in je foto komt meestal doordat je je zodanig op een bepaald onderwerp concentreert dat je een detail als de horizon vergeet. Vooral bij landschappen of portretfoto´s kan dit storend zijn. Denk bijvoorbeeld aan een strandfoto met de zee en een scheve horizon op de achtergrond. Vaak geeft het LCD-scherm van je camera hulplijnen weer, die je kunnen helpen om de camera recht te houden. Sommige nieuwe digitale camera´s zijn al uitgerust met een speciale functie die aangeeft of de camera recht wordt gehouden.

Geen duidelijk onderwerp kiezen
Wanneer je een mooi tafereel ziet, zul je misschien de neiging hebben om alles wat je ziet op de foto te krijgen. Doe dit niet, maar focus op het daadwerkelijke onderwerp. Hoe meer elementen met elkaar concurreren, hoe moeilijker het is om de bedoeling van je foto op de kijker over te brengen. Probeer minder belangrijke elementen buiten je compositie te houden. Dit kun je doen door wat dichterbij te gaan staan of door in te zoomen. Een andere manier om de aandacht naar het daadwerkelijke onderwerp te leiden is door gebruik te maken van lijnen of patronen of je kunt de foto maken via een doorkijk. Experimenteer met composities en standpunten om je foto zo interessant mogelijk te maken.

Wil je alle kneepjes van het vak leren? bekijk dan eens de fotografie opleidingen van de Fotografie Academie.

Comments

comments

© Copyright Fotografie Academie