Wat is abstracte fotografie?

Abstracte fotografie is een onderdeel binnen de fotografie dat niet gemakkelijk in woorden te vatten is en dat maakt al een beetje de essentie van abstracte fotografie duidelijk. We zullen hier in dit artikel toch een paar woorden wijden aan hoe abstracte fotografie omschreven kan worden en hoe je het maken van abstracte foto’s kunt aanpakken. Ook zullen we je enkele handvaten aanreiken die je op weg kunnen helpen in de abstracte fotografie.

Hoe kun je abstracte fotografie omschrijven?
Er bestaat niet echt een definitie voor abstracte fotografie, omdat iedere fotograaf er op zijn eigen creatieve manier invulling aan dient te geven. Bij abstracte fotografie gaat het er echter in de hoofdzaak om om onderwerpen uit hun letterlijke context te halen door er op een andere manier naar te kijken. Hierbij wordt de nadruk gelegd op een of meerdere van de volgende drie essentiële elementen, namelijk vorm, kleur en lijnen. Een abstracte foto dient altijd een krachtig beeld te zijn dat visueel moet prikkelen en een emotionele reactie bij de kijker dient uit te lokken.

Instinctieve aanpak
Abstracte fotografie is een instinctieve kunst. Wil je abstracte foto’s gaan maken, dan zul je volgens een instinctieve aanpak te werk moeten gaan. Dit betekent dat je om je heen gaat kijken en gaat letten op waar je aandacht door getrokken wordt. Waarom wordt je aandacht door een bepaald onderwerp getrokken en wat voel je erbij? Benader het onderwerp gevoelsmatig en plaats het onderwerp buiten de letterlijke context. Er gelden voor abstracte fotografie geen regels. Laat je creativiteit de vrije loop. Je bent vrij om volop te experimenteren om zo de benadering te ontdekken die het door jou gekozen onderwerp het beste recht doet. We kunnen je hier wel enkele handvaten aanreiken die je helpen om je weg te vinden in de abstracte fotografie.

Enkele handvaten abstracte fotografie

Vorm
De vorm is vaak het eerste waardoor je aandacht naar een bepaald onderwerp wordt getrokken. Het vormt in veel gevallen de basis van een abstract beeld. Zoek in je omgeving naar een vorm die ertussenuit springt, omdat het bijvoorbeeld om een vreemde of dynamische vorm gaat die bij jou een bepaalde emotionele reactie opwekt.

Kleur
Kleuren spelen een belangrijke rol, niet alleen om de aandacht van een toeschouwer te trekken, maar ook om die aandacht vast te houden. In abstracte fotografie wordt veel gewerkt met oververzadigde en intense kleuren. Ook wordt er vaak gebruikgemaakt van sterke kleurcontrasten.

Lijnen
Lijnen spelen ook een belangrijke rol in abstracte foto’s. Ze kunnen de blik van de toeschouwer door het beeld heen sturen om zo de aandacht vast te blijven houden of om eventueel de aandacht te sturen naar het belangrijkste onderdeel van de foto. Het maken van abstracte foto’s vraag om veel oefening en veel verbeeldingskracht. Een opleiding fotografie kan je helpen om dat vermogen verder te ontwikkelen.

Zeg meer met minder
Abstracte fotografie betekent ook dat je leert om meer te zeggen door in je foto minder te laten zien. Zorg voor een kader waarbinnen zo weinig mogelijk objecten de aandacht afleiden van datgene waar het om gaat. Dit versterkt het beeld.

Comments

comments

© Copyright Fotografie Academie