Welke camerastand moet ik kiezen?

Je bent geïnteresseerd in fotografie en hebt een mooie digitale fotocamera gekocht die helemaal van deze tijd is. Je wilt nu natuurlijk het liefst zo snel mogelijk je camera uitproberen. Maar dan word je geconfronteerd met al die vreemde knoppen en standen op je camera! Laat je hierdoor niet afschrikken. In dit artikel nemen we alvast de belangrijkste camerastanden (van Canon fotocamera’s) met je door; P, Av, Tv en M.

P van Program
Snel wat leuke plaatjes schieten dan zet je je camera in de P-stand. Dit is een automatische stand waarin de camera aan de hand van het aanwezige licht zelf het juiste diafragma en de juiste sluitertijd instelt. De camera zal ervoor zorgen dat beweging in de foto zoveel mogelijk wordt voorkomen in combinatie met een zo optimaal mogelijke scherptediepte. Wil je zelf bijvoorbeeld de sluitertijd en het diafragma aanpassen, dan is dit wel gewoon mogelijk.

Av van Aperture Value
Bij deze camerastand stel je zelf handmatig het diafragma in. De camera zoekt hier vervolgens de beste sluitertijd bij. Dit kan handig zijn wanneer je snel ergens een foto van wilt maken en geen tijd hebt om alle instellingen eerst handmatig in te stellen. Het diafragma is belangrijk voor de mate van scherptediepte in je foto. Wanneer je dus als fotograaf controle wilt hebben over de scherptediepte kun je deze semi-automatische stand gebruiken. Het diafragma wordt aangegeven met het F-nummer. Hoe hoger het F-nummer, hoe kleiner het diafragma, hoe groter de scherptediepte. Hoe kleiner het F-nummer, hoe groter het diafragma, hoe kleiner de scherptediepte. Bij sommige andere merken fotocamera’s wordt deze stand aangeduid met alleen een A van Aperture priority.

Tv van Time Value
Wanneer je kiest voor de Tv-stand dan stel je zelf de sluitertijd in, terwijl de camera het diafragma hier automatisch op aanpast. Deze stand is vooral handig wanneer je snel bewegende onderwerpen in beeld wilt brengen zonder dat ze ook bewogen op de foto staan. Voor dit doel stel je een zo laag mogelijke sluitertijd in. Wil je juist wel dat het onderwerp bewogen en onscherp wordt weergegeven, dan stel je de sluitertijd wat langer in. Een sportfotograaf zal vaak gebruikmaken van deze stand. Bij sommige andere merken fotocamera’s wordt de Tv-stand aangeduid met een S die staat voor Shutter priority.

M van Manual
Manual betekent handmatig. Wanneer je deze stand kiest, dien je zelf het diafragma en de sluitertijd in te stellen. Wel zal de lichtmeter je nog vertellen of de foto volgens de camera voldoende is belicht. Deze stand gebruik je voornamelijk in moeilijke lichtomstandigheden, zoals bij fel zonlicht. De lichtmeter van je camera kan in dergelijke situaties problemen geven. De M-stand is ook de beste keuze wanneer je je foto bewust wilt onder- of overbelichten. Werk je met een studioflitser of wil je aan strobist fotografie doen, dan zul je ook de M-stand van je camera moeten gebruiken. Tijdens een cursus fotografie aan de Fotografie Academie zul je uitgedaagd worden om zoveel mogelijk handmatig je camera in te stellen, omdat je hierdoor beter inzicht krijgt in het instellen van het diafragma en de sluitertijd.

Comments

comments

© Copyright Fotografie Academie