Wilde dieren fotograferen in de winter

De winter is een prachtig seizoen voor het fotograferen van wilde dieren. Dit is echter gemakkelijker gezegd dan gedaan. Je moet als fotograaf wel van een uitdaging houden. Je moet er ook op ingesteld zijn dat je zo nu en dan onverricht ter zake naar huis zult gaan. Maar is het eenmaal gelukt, dan heb je natuurlijk wel een juweeltje van een foto.

Geduld is een schone gave
Deze uitdrukking is zeker van toepassing op wildfotografen. Je zult je urenlang schuil moeten houden op een strategische plek, in een wildwachttoren of een vogelkijkhut. Misschien heb je wel een plekje op het oog waar je eindeloos op de grond ligt te wachten. Vooral in de winter is dat geen pretje wanneer het erg koud of guur is. Sommige mensen, en misschien wel collega-fotografen, zullen je voor gek verklaren. Maar wil je echt dat mooie plaatje van wild schieten, dan zul je er wat voor over moeten hebben!

Jouw toewijding weerspiegeld in je foto
Het kan gebeuren dat je een keer een gelukstreffer hebt, maar de meeste mooie foto’s van wilde dieren zijn het resultaat van een uitgebreide voorbereiding. Zoek antwoord op wat je waar en wanneer het beste kunt fotograferen. Dit houdt in dat je je moet verdiepen in de dieren die je wilt fotograferen en de gebieden waar je dit kunt gaan doen. Dit onderzoek in combinatie met veel geduld, voldoende vakkennis van fotografie en creativiteit vergroot je kans op een prachtige foto waarin jouw toewijding wordt weerspiegeld.

Eerbied voor de dieren
Een mooie foto van wild straalt eerbied voor de dieren uit. Houd er rekening mee dat dieren in de winter hun energie hard nodig hebben om te overleven. Het is daarom van belang dat je de dieren niet stoort of opjaagt. Een gespannen dier zal je foto er bovendien niet mooier op maken. Om er zeker van te zijn dat je wild aantreft, kun je een voederplaats beginnen. Het is belangrijk dat je na het maken van je ideale foto een tijdje doorgaat met voederen, zodat je de dieren niet ineens aan hun lot overlaat. Een voederplaats kan er al snel ‘in scene gezet’ uitzien, gebruik daarom natuurlijke materialen (takken, mos, een boomstronk) om het ‘decor’ er zo natuurlijk mogelijk uit te laten zien.

Perspectief, licht en lenzen
Probeer de indruk te wekken dat je je tussen de dieren bevindt door bijvoorbeeld voor een heel laag perspectief te kiezen en door op het niveau van het dier te fotograferen. Houd ook oog voor de compositie en vermijd storende elementen in beeld. Zoals je ziet, moet je als wildfotograaf niet bang zijn voor vieze kleren! Je kunt het beste vroeg in de ochtend gaan fotograferen; niet alleen heb je dan de beste lichtomstandigheden, maar ook de dieren zijn dan het meest actief. Om wild te fotograferen is een goede telelens onmisbaar om het onderwerp dichtbij te halen. Kies verder voor een zo groot mogelijk diafragma. Wil je meer weten over mooie foto’s maken, informeer dan eens naar de cursussen van de Fotografie Academie.

Comments

comments

© Copyright Fotografie Academie